Az Európai Bizottság javaslatot terjesztett elő, melyben ún. digitális zöldigazolvány bevezetését szorgalmazza. Az igazolvány a polgárok EU-n belüli biztonságos és szabad mozgását hivatott megkönnyíteni a koronavírus-járvány alatt.

A digitális zöldigazolvány annak bizonyítékául szolgál majd, hogy tulajdonosa megkapta a koronavírus elleni védőoltást, negatív teszteredménnyel rendelkezik, vagy meggyógyult a Covid19-fertőzésből. A zöldigazolványt ingyen lehet majd kiváltani digitális vagy papíralapú változatban. Az okmány QR-kódot fog tartalmazni, amely garantálja biztonságosságát és hitelességét. A Bizottság digitális átjárószolgáltatást épít majd ki annak érdekében, hogy az igazolványokat Unió-szerte bárhol ellenőrizni lehessen, és támogatást nyújt a tagállamoknak az igazolványokkal kapcsolatos technikai intézkedések végrehajtásához. A digitális zöldigazolványok átmeneti időszakra szólnak. Használatukat az EU azonnal felfüggeszti, amikor az Egészségügyi Világszervezet (WHO) bejelenti a Covid19-világjárvány miatt kialakult nemzetközi népegészségügyi szükséghelyzet végét.

Az igazolvány korlátozott számú adatot tüntet majd fel, köztük a tulajdonos nevét és születési idejét, az igazolvány kiállításának dátumát, a védőoltásra/tesztre/felgyógyulásra vonatkozó releváns információkat, valamint az igazolvány egyedi azonosítószámát. Továbbra is a tagállamok dönthetik majd el, hogy a vírus elleni védettségüket igazolni tudó utazók esetében mely népegészségügyi korlátozásoktól például tesztelési kötelezettség vagy karantén elrendelése – tekintenek el, de ezeket a mentességeket a digitális zöldigazolvánnyal rendelkező utazókra is alkalmazniuk kell. Ez a kötelezettség a javaslat szerint az uniós forgalombahozatali engedéllyel rendelkező vakcinákra korlátozódik majd, de az egyes tagállamok dönthetnek úgy, hogy ezeken felül más vakcinákat is elfogadnak.

A digitális zöldigazolvány mindegyik uniós tagállamban érvényes lesz, és a rendszerhez Izland, Liechtenstein, Norvégia és Svájc is csatlakozhat. A zöldigazolványt az uniós polgárok és családtagjaik részére kell kiállítani (akkor is, ha családtagjaik nem uniós ország állampolgárai), továbbá azoknak az EU-n kívüli országok állampolgárságával rendelkező polgároknak a számára, akik az EU-ban rendelkeznek lakóhellyel. A be nem oltott személyekkel szembeni hátrányos megkülönböztetés megelőzése érdekében a Bizottság javasolja, hogy a digitális oltási igazolvány mellett hozzanak létre olyan igazolványokat is, amelyek igazolják az elvégzett koronavírustesztek eredményeit, illetve azt, hogy az igazolvány tulajdonosa felgyógyult a Covid19-megbetegedésből. Mindazonáltal a digitális zöldigazolvány nem lesz előfeltétele a szabad mozgásnak.

Ahhoz, hogy a rendszer még a nyár előtt megkezdje működését, az Európai Parlamentnek és a Tanácsnak mielőbb el kell fogadnia a Bizottság javaslatát. Ezzel párhuzamosan a tagállamoknak életbe kell léptetniük az e-egészségügyi hálózat (az elektronikus egészségügyért felelős nemzeti hatóságokat összekötő önkéntes hálózat) keretében elfogadott bizalmi keretrendszert és technikai standardokat, hogy biztosítsák a digitális zöldigazolványok időben történő bevezetését, interoperabilitását és a személyes adatok védelmének teljes körű betartását.

A digitális zöldigazolványra vonatkozó bizottsági rendeletjavaslat ITT elolvasható (angolul).