Börtönt válthatnak a traszneműek Kaliforniában - 261 transz-férfi kérte áthelyezését női intézetbe egy 2020-as jogszabály alapján

2021.04. 8. Jogi Fórum / Fóris Gábor

Tavaly január óta 261 transznemű férfi kérte áthelyezését női börtönbe az USA Kalifornia államában. Erre egy 2020-as törvény ad lehetőséget, mely arra kötelezi az amerikai állam büntetés-végrehajtási intézeteit, hogy a fegyenceket "nemi identitásuknak megfelelően" helyezzék el.

A kaliforniai büntetés-végrehajtás adatai szerint a törvény 2020 január 1-jei hatálybalépése óta 261 áthelyezési kérelem érkezett. A kaliforniai büntetés-végrehajtási parancsnokság eddig 21 kérelmet hagyott jóvá, és négy embert már át is helyezett egy női intézménybe.

A jogszabály célja az, hogy "csökkentsék a transzneműek elleni potenciális szexuális bántalmazások számát a büntetés-végrehajtási intézetekben", akiknél ennek esélye tizenháromszor magasabb más fegyenceknél.

Az új törvény értelmében valamennyi fogvatartottat a befogadásakor meg kell kérdezni nemi identitásáról, és hogy a női vagy férfi intézménybe kéri az elhelyezését.

A már szabadságvesztésüket töltők is kérhetik áthelyezésüket - a kérvényeket egy bizottság mérlegeli, mely áttekinti a fogvatartottak bűnügyi nyilvántartását, az egészségügyi szükségleteket, az őrizet szintjét és a biztonsági aggályokat, majd dönt a kérés jóváhagyásáról.

  • kapcsolódó anyagok
BÜNTETÉS-VÉGREHAJTÁS
ALAPJOGOK
USA