Meglehetősen hiányos öltözékben jelen meg egy résztvevő az ELTE ÁJK tudományos diákköri online konferenciáján – az eseményről készült felvételen jól látszik a férfi nemi szerve. Az eset közfelháborodást keltett mind a diákok, mind az oktatók körében. De vajon létezik-e szabályzat, vagy legalábbis ajánlás, mely rögzíti: hogyan, milyen öltözékben jelenjünk meg egy online egyetemi rendezvényen?

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karának online megrendezett tudományos diákköri konferenciáján egy résztvevő rögzítette azt a felvételt, melyen egy szemüveges idősebb férfi egy szál pólóban, alsóruha nélkül leül a kamera elé, miközben egy pillanatra jól láthatóan megjelenik a nemi szerve. A felvételen az is látszik, hogy a konferencia már egy órája zajlott, amikor a férfi belépett. Az eseményen – a beszámolók szerint – 70-80 fő vett részt, jogi szakemberek, oktatók, diákok és egyéb vendégek – ennyien láthatták élőben a meztelenkedő férfit.

A szemérmetlen résztvevőt rögzítő videó-részlet elképesztő gyorsasággal terjedt a diákok között az interneten, annak ellenére, hogy a Kar oktatói nyomatékosan kérték hallgatóikat: ne terjesszék a felvételt, és ne is viccelődjenek vele, mert a dolognak „következményei lesznek”.

Az egyik legjelentősebb közösségi oldalon, egy, a diákok által üzemeltetett profil is megosztotta a felvételt, melyet rengetegen szeretnének látni teljesebb terjedelmében, az oldal üzemeltetői azonban azt senkinek nem küldik tovább.

„Nagyon sokan írtok nekünk, hogy küldjük el a videót, viszont ezt az oldal nem teheti meg (még a végén minket is “név szerint tudni” fognak és a tanári kar még kiemeltebb figyelmét élvezhetjük). Szóval kérünk titeket, hogy az ilyen jellegű kérésekkel ne hozzánk forduljatok.”

Az üggyel kapcsolatban több kérdést is feltettünk az ELTE vezetőségének, megkeresésünkre azonban csupán az alábbiakat közölték – idézzük:

„A szóban forgó videófelvételen a hiányos öltözetű személy nem az Egyetem oktatója, nem a hallgatója, őt az esemény szervezői nem ismerik. Az illető nem jogi szakértőként, hanem vendégként (Guest) kérte a belépést az online rendezvényre. Amikor a szervezők észlelték a kérdéses jelenetet, még a TDK esemény közben kizárták a személyt a hívásból, és ismételt kérése ellenére sem engedték vissza.

A tanszékekhez köthető tudományos diákköri (TDK) események saját szabályzatuk értelmében mind jelenléti, mind online formában nyilvánosak, tehát a hétfői Teams műhelybeszélgetésre is bárki beléphetett, aki – a Facebookról vagy máshonnan – erről tudomást szerzett, és kérte a belépést” – áll a ELTE ÁJK Dékáni Hivatalának válaszában.

Az alábbi kérdéseinkre azonban nem kaptunk választ:

Van-e az ELTE online megtartott rendezvényén való megjelenésre vonatkozóan az Egyetemnek szabályzata, ajánlása (pl.: Dress Code, kötelező háttérkép)? Amennyiben van, mit tartalmaz ez a szabályzat, ajánlás?

Amennyiben még nincs a megjelenésre vonatkozó szabályzat, ajánlás, az ügy folyományaként várható-e, hogy alkotnak olyan szabályzatot, ajánlást, mely az Egyetem online eseményén való részvétellel kapcsolatban megfogalmaz bizonyos elvárásokat a résztvevők megjelenésével, öltözékével kapcsolatban?

Talán érdemes lenne nagyobb relevanciát tulajdonítani fenti kérdéseknek. Talán fel kellene hívni a figyelmet arra, hogy mit illik és mit nem. Talán elvárásokat is meg kellene fogalmazni a szakmai eseményeken való megjelenéssel kapcsolatban. És ezáltal talán elkerülhető, megelőzhető, adott esetben szankcionálható lenne a résztvevők egyetem által rendezett szakmai eseményekhez méltatlan, illetlen és tiszteletlen megjelenése és viselkedése. Talán.