Minden évben több ezer oldalnyi joganyag jelenik meg a Magyar Közlönyben. Az ügyvédek, szakjogászok, vállalati jogászok, gazdasági és HR vezetők számára egyaránt kihívást jelenthet mindezek nyomon követése, ráadásul a jogászokkal kapcsolatos egyéb elvárások is változnak, a megfelelési kényszer folyamatosan emelkedik. (X)

A témáról Kleinheincz Gábort, az eGov Tanácsadó Kft. alapítóját és ügyvezetőjét kérdeztük.

Beszéljünk először a jogászokról. Az utóbbi években, talán egy évtizedben valóban nagyot változtak az elvárások és preferenciák a jogászi hivatásban?

A jogászoknál mindig is elvárás volt egy erőteljes tárgyi tudás, ettől természetesen nem lehet eltérni a mindennapokban.

Manapság egy jogásznak ennél sokkal emberközelibbnek is kell lennie: proaktívnak, jó kommunikátornak, megértőnek. Az esetek mindig a probléma pontos megértéséről, és az ügyfél (vagy vállalati jogászok esetén a vezetők) szempontjainak, mérlegeléseinek helyes megítéléséről szól, így tehát a „soft skillek” ugyanolyan fontosak, mint a „hard skillek”.

Azt is tudjuk, hogy a specializált területeken igen elmélyült tudással kell rendelkezniük, ugyanakkor ma már elvárhatják egy jogásztól, hogy más (a nem szakterületéhez tartozó) témákban is foglaljon állást, legyen szakértő. Ez természetesen nem egyszerű, mert komoly erőforrásokat vesz igénybe a háttérmunka, ebben például igyekszünk számukra technológiai segítséget nyújtani, a későbbiekben erről még szót ejtek.

Milyen tipikus jogi problémákra kell odafigyelnie egy cégvezetőnek, vállalati jogásznak, vagy akár HR vezetőnek?

Fontos hangsúlyozni, hogy a kis- és középvállalatok jelentős hányada nem alkalmaz saját jogászt, az ilyen jellegű munkákat kiszervezi, vagy rosszabb esetben házon belül, internetet böngészve próbálja megoldani, és lássuk be, ez utóbbi rengeteg potenciális veszélyhelyzetet rejt magában.

Vannak „örökzöld” tipikus vállalati jogi problémák, és természetesen a pandémia által okozott gazdasági változások is sok új nehézséget vetettek fel.

Nagyon jellemző, szinte minden vállalatot érintő terület az adatvédelem és az adatbiztonság, hiszen minden vállalkozás kezel olyan személyes adatokat, mint például a jelentkezők CV-jei vagy akár a fogyasztói adatok. Sokszor úgy gondolhatjuk, hogy a vállalat mérete miatt bizonyos jogi kérdések nem érintenek bennünket, de például a GDPR rendelet hatálya minden EU-ban bejegyzett vállalkozásra kiterjed. A szigorú ellenőrzések következményeként extrém esetben a kiszabható bírság akár 20 millió euró is lehet.

De ez csak egy kiragadott és folyamatosan aktuális példa, mindemellett a vállalatot érintő cégjog, kapcsolódó ingatlanjog vagy akár vállalati szektorban folyamatos növekedést mutató közösségi média kommunikáció miatt a reklám- és médiajog is nagyban érinti a vállalkozásokat.

Mégis leginkább a pandémia helyzetben felmerülő szerződésszegéseket és a munkajogra vonatkozó kormányrendeleteket hangsúlyoznám, mely utóbbi vonatkozik például a home-office szabályozására, a „kényszer-szabadságolásokra”, a szerződésmódosításokra, felmondásokra vagy akár a „kurzarbeit” elrendelésére.

Az eGov Tanácsadó Kft. elindított egy új szolgáltatást – a Joghatály alkalmazást. Miként segíti a szakembereket a szolgáltatás a jogi buktatók elkerülésében?

A Joghatály alkalmazás természetesen nem pótolja, inkább csak kiegészíti, segíti a jogi területen dolgozók munkáját. Miként fentebb taglaltuk a lehetséges buktatókat, ezek megelőzésére kiváló, hiszen nem kell naprakésznek lennünk a jogszabályok hatályosságával kapcsolatban, az alkalmazásnak köszönhetően egyszerűen és gyorsan ellenőrizhetjük azokat.

Ez nem csupán a vezetők, de a jogászok számára is kiváló például azokban az esetekben, amikor nem szakterületükhöz tartozó kérdésekkel keresik meg őket. Így ezzel a technológiai segítséggel jelentős adminisztratív terhektől kímélik meg magukat.

Egészen pontosan miként működik?

A Joghatály a weboldalra feltöltött dokumentumot (legyen szó akár .doc, .docx vagy .pdf kiterjesztésű fájlról) vagy szöveges állományt átvizsgálja, egyezéseket keresve a magyar vagy európai uniós joganyagok, illetve a szövegben fellelt jogszabályi hivatkozások, jogszabálycímek között. A megtalált jogszabályi egyezéseket kilistázza, majd a felhasználó ún. hatályossági ellenőrzést tud indítani, aminek eredményeképpen a rendszer meghatározza, hogy a feltöltött szövegben található jogszabályok hatályosak-e vagy sem.

Úgy gondoljuk, hogy fejlesztésünkkel minden magyar vállalkozás életét képesek vagyunk megkönnyíteni. További információ: https://joghataly.egov.hu