Június közepétől 100 százalékos vám egyes amerikai termékekre az EU-ban

2002.04.21. MTI

Az Európai Bizottság azt javasolta az EU tagországoknak, hogy június közepétől 100 százalékos vámmal sújtsák az amerikai termékek egy részét, válaszul arra a márciusi washingtoni döntésre, miszerint fölemelték az acéltermékek importvámját, ami évi 2 milliárd euró veszteséget okoz az EU államoknak.

Az Európai Bizottság ajánlása szerint június 18-tól vezetnék be a büntetőintézkedést, és 377 millió euró (355 millió dollár) értékű amerikai termékre vonatozna, így a citrusféléktől a textilipari cikkeken át egyes acélipari termékekig bezárólag.

Az EU Japánnal és több más országgal karöltve panasszal fordult a Kereskedelmi Világszervezethez (WTO) a márciusi amerikai intézkedés elrendelése miatt. Washington nem titkolja, hogy a döntéssel a meggyengült hazai acélipari ágazatát kívánja védeni.

Ahhoz, hogy életbe lépjen az Európai Bizottság javaslata, szükség van valamennyi tagország jóváhagyására.

Az EU szankció addig marad érvényben, amíg a WTO nem dönt az amerikai acélvám kapcsán, amire az idén valószínűleg már nem kerül sor. Amennyiben a WTO az EU javára dönt és az Egyesült Államok nem vonja vissza a márciusi intézkedést, akkor az Európai Bizottság újabb, 8-30 százalékos importvámot vet ki további amerikai termékek széles körére.

  • kapcsolódó anyagok
VÁM