A napokban jelent meg a Pénzügyminisztérium közleménye, amely szerint pozitívan bírálják el a beszámolók, illetve az azokhoz kapcsolódó bevallások május 31-ei határidejének elmulasztása kapcsán beadott igazolási kérelmeket. Gyakorlatilag plusz egy hónapja maradt a cégeknek, ha az igazolási kérelmükben a koronavírus járvány okozta megváltozott körülményekre tudnak hivatkozni. Az igazolási kérelem azonban önmagában mit sem ér, ha a cégek nem küldik el egyidejűleg (általában azzal együtt) a beszámolóikat/bevallásaikat – hívja fel a figyelmet a Niveus Consulting Group

A naptári éves adózóknál az éves gyakoriságú adók és a beszámolók elkészítési és benyújtási (közzétételi) határideje május 31. A tavalyi évben ezt a határidőt a koronavírus járványra tekintettel kitolták szeptember 30-áig, azonban az idén ilyen jogszabályban rögzített határidő hosszabbítást nem tett közzé a jogszabályalkotó – hívta fel a figyelmet Bagdi Lajos, a Niveus Consuting Group adótanácsadási partnere.

“A cégek és az őket támogató könyvelői szakma ugyanakkor továbbra is a pandémiás helyzet okozta megváltozott munkakörülmények között kénytelen dolgozni (sokan home-officeban, a gyerek digitális oktatása mellett), ami komoly kihívásokat jelent a 2020-as év megfelelő lezárása kapcsán. Éppen ezért merült fel korábban igényként – amit a Niveus Consulting Group is szorgalmazott – hogy a tavalyi évhez hasonlóan az idei évben is indokolt lehetne megfontolni a határidő szeptember 30-ára történő kitolását” – jegyezte meg Bagdi Lajos. Ez végül ezidáig nem következett be, ugyanakkor a Pénzügyminisztérium – felismerve és elismerve a szakma kérését – egy közleményt adott ki, amely alapján arra kéri az adóhivatalt, hogy a június 30-ig benyújtott igazolási kérelmekben a koronavírus-járványra visszavezethető indokokat minősítse különösen méltányolandó körülménynek.

A szakértő elmondása szerint ugyan késedelmes bevallással összefüggésben igazolási kérelem benyújtására eddig is volt lehetősége a cégeknek, illetve a beszámoló benyújtás elmulasztására is 30 nap után hívta fel a figyelmet a hatóság, az azonban az adóhatóság mérlegelésére volt bízva, hogy ezeket pozitívan bírálja-e el, vagy sem. A mostani kommunikáció ugyanakkor  egyértelművé teszi, hogy gyakorlatilag plusz egy hónapja maradt a cégeknek, amennyiben az igazolási kérelmükben a koronavírus járvány okozta megváltozott körülményekre tudnak hivatkozni.

Fontos azonban nyomatékosítani, hogy az igazolási kérelem önmagában mit sem ér, ha a cégek nem küldik el egyidejűleg (általában azzal együtt) a beszámolóikat/bevallásaikat. Ezt sokan nem tudják és úgy értelmezik, hogy elég egy igazolási kérelmet benyújtani és a kötelezettség teljesítésével majd ráérnek bőven ezután foglalkozni” – emelte ki Bagdi Lajos.