Az Országgyűlés elfogadta a Magyarország 2021. évi központi költségvetéséről szóló 2020. évi XC. törvény módosítására vonatkozó törvényt. A Niveus Consulting Group ezzel kapcsolatban leszögezi, hogy ez láthatóan egy veszélyhelyzeti költségvetés-módosítás lesz, ugyanis a törvénymódosítás alapján a GDP arányos költségvetési hiány 2021-re várható értéke 7,5%-ban került meghatározásra.

A módosuló költségvetés a kiadási főösszeget több, mint 25.000 milliárd forintban, míg a bevételi főösszeget csaknem 23.000 milliárd forintban rögzíti. “A több, mint 2.000 milliárd forintos hiány a jogszabály általános indoklása szerint elsődlegesen a koronavírus-járványra vezethető vissza, a kormány a gazdaság újraindítására és a munkahelyek megóvására, valamint újabb munkahelyek teremtésére hatalmas összegeket kénytelen fordítani” – jegyezte meg Bagdi Lajos, a Niveus Consulting Group adótanácsadási partnere.

A gazdaság újraindításával kapcsolatos adópolitikai eszközök között kiemelendő a KKV szektort érintő rövidebb ÁFA kiutalás. Ezzel összefüggésben a NAV a kis és középvállalkozásokat megillető, visszaigényelt általános forgalmi adót 75 napos kiutalási határidő helyett 30 nap alatt, a megbízható adózók esetében 30 nap helyett 20 nap alatt utalja ki, amely jelentősen javíthatja ezen szektor cash-flow pozícióját.

A szakértő kiemelte, hogy egy korábban nem ismert rendelkezés továbbá, hogy az üzemanyagok utáni jövedéki adó esetében a második negyedévtől a kőolaj világpiaci árának alakulása miatt várhatóan alacsonyabb adómértékek lesznek érvényben, amely az üzemanyag árának alakulását is nagyban befolyásolhatja majd.

“A Nemzeti Versenyképességi Tanács múlt heti javaslata alapján, a koronavírus-járvány hatásának enyhítése miatt a szektorban tevékenykedőknek egészen a veszélyhelyzet végéig nem kell megfizetni a turizmusfejlesztési hozzájárulást, illetve az idegenforgalmi adót” – hangsúlyozta Bagdi Lajos.

Sokan elfeledkeznek róla továbbá, de 2021. január 1-jétől jelentősen megemelték a kisvállalati adó (KIVA) belépési és kikerülési korlátai közül a bevételre vonatkozó értékhatárt, egyúttal az adókulcs mértéke január 1-jétől 1 százalékpontos csökkenéssel 11%-ra mérséklődött, mely így még kedvezőbb adózási környezetet biztosít a KKV-k részére, egyúttal várhatóan a megnövekedett érdeklődés miatt még több fog befolyni a 2020-ban befizetett 83 milliárd forintnál.

A főbb adónemek alakulását vizsgálva megállapítható, hogy a kormány a személyi jövedelemadóból és a társasági adóból jelentősen nagyobb bevételt remél, mint a 2020-as év tényleges adata, ugyanakkor a turizmusfejlesztési hozzájárulás eltörlésének meghosszabbítása jelentősen csökkenti az ebből származó 2021-re várható adóbevételt. A jövedéki adó tekintetében a 2020-as évhez hasonló nagyságrenddel kalkulál a költségvetés, míg az általános forgalmi adó előirányzata meghaladja a 2020-as szintet.