Július 1-jétől az úgy nevezett SUP – single-use plastics – uniós irányelv hazai jogrendbe ültetését célzó kormányrendelet hatályba lépésével egyidejűleg brutálisan emelkedni fog a boltokban használt nejlon zacskók termékdíja is. „Mind a két intézkedés a műanyag hulladékok csökkentését ösztönzi, és a határidő közelsége miatt, az érintetteknek haladéktalanul meg kell kezdeniük a szabályoknak való megfelelés felülvizsgálatát, és bevezetni a szükséges intézkedéseket.” – figyelmeztetett Jancsa-Pék Judit, a LeitnerLeitner vezető tanácsadója, partnere.

Jelenleg az Európában keletkező műanyag hulladék kevesebb, mint 30%-át gyűjtjük össze, és hasznosítjuk újra. A tengeri hulladék 80-85%-át a műanyagok alkotják, melyből 50% az egyszer használatos műanyagok aránya. A SUP irányelv – melynek rendelkezéseit több lépcsőben kell bevezetniük a tagállamoknak – ösztönözni szeretné az újrahasznosítható műanyag termékekre való átállást és a hulladék mennyiségének csökkentését.

Az egyik leggyakoribb egyszer használatos műanyagfajta, a bevásárláskor használt nejlon zacskók esetében részleges forgalomba hozatali tiltással és díjtétel növelésével szeretnék csökkenteni a felhasználást 2021. július 1-jétől. Várhatóan lesz hatása annak, hogy a jellemzően ömlesztett élelmiszerek (zöldségek, húsok, péksütemények) csomagolására használt nejlon zacskók, hivatalos nevükön hordtasakok közül a 0-15 mikron közötti falvastagságú, nagyon könnyű kategóriába esők termékdíja 33-szorosára, 57 Ft/kg-ról 1900 Ft/kg-ra emelkedik. A könnyű műanyag kategóriába tartozó (15-50 mikron közötti falvastagságú) hordtasakokból csak a biológiailag lebomló lesz forgalomba hozható, 500 Ft/kg termékdíjjal terhelve. Valamint ezentúl a biológiailag lebomló műanyagból készült zacskók után is kell termékdíjat fizetni, falvastagságtól függetlenül 500 Ft/kg-ot.

E mellett júliustól tilos lesz a fültisztító pálcikák, műanyag evőeszközök, tányérok, szívószálak, italkeverő pálcikák, léggömbtartó pálcák, expandált polisztirolból készült ételtároló edények (fehér habszivacsszerű dobozok), expandált polisztirolból készült italtárolók, italtartó poharak forgalomba hozatala. „A magyar szabályozás szigorúbb, mint az európai minimumszabályok, vagyis a SUP irányelvben szereplő termékeken túl is vannak olyanok, amelyeket ezután nem szabad forgalomba hozni.” – hívta fel a figyelmet Ágoston Krisztián, a LeitnerLeitner környezetvédelmi területtel foglalkozó senior tanácsadója.

Fontos kiemelni, hogy csak az első forgalomba hozatal – akár a külföldi behozatal is – lesz tilos, tehát aki már beszerzett ilyen eszközöket, az még felhasználhatja a készletét.

Kevesebb figyelmet kapott, hogy a SUP irányelv előírásai alapján júliustól 3-ától a gyártóknak figyelmeztető jelöléseket is kell használniuk bizonyos termékek csomagolásán, például az egészségügyi betéteken, a tamponokon, a nedves törlőkendőkön, a szűrővel ellátott dohánytermékeken, a műanyagból készült italpoharakon magán a terméken. Idén még utólagos matricázással is teljesíthetik ezt. Ezek arra hívják majd fel a felhasználók figyelmét, hogy a termék műanyagot tartalmaz, melyek a megfelelő hulladékkezelési módszerek, és hogy milyen károkat okozhat a természetben ezek elmulasztása.

Érdemes készülni arra is, hogy 2023. január 1-jétől tilos lesz Magyarországon forgalomba hozni az egyszer használatos műanyagból készült, a fogyasztás helyén történő megtöltésre szolgáló italtartó poharakat és azok tetejét, fedelét is.

Az 1 hónap múlva hatályba lépő szabályoknak való megfelelés értelmében az érintetteknek át kell világítani a használt műanyagokat, kitalálni, hogy mivel lehet, és mivel éri meg helyettesíteni ezeket. Érdemes kiszámolni, hogy mi éri meg jobban: például drágább, papírból készült csomagolóanyagokra váltani, vagy kifizetni a magasabb termékdíjat a még használható műanyagok után.