Rendkívüli fizetett szabadság, visszatérített szja, magasabb minimálbér - A legfrissebb kormánybői bejelntések!

2021.06.10. Jogi Fórum / MTI

Tíznapos rendkívüli fizetett szabadságot kap mindenki, aki részt vett a járvány elleni védekezésben - jelentette be a miniszterelnök a csütörtöki Kormányinfón, melyen Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszterrel egytt válaszolt az újságírói kérdésekre.

Orbán Viktor közölte: rendelet határozza meg, kikre terjed ki az intézkedés, ez még csütörtökön megjelenik. "Ez a legkevesebb, amit megérdemelnek a védekezésben részt vevők" - fogalmazott.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter közölte: "Ezt a szabadságot kifizetni nem lehet, ki kell venni, az a cél, hogy akik dolgoznak, pihenhessenek is."

Elveszíti védettségi igazolványát, aki nem oltatja be magát a második adag vakcinával

Orbán Viktor elmondta, 137 ezer ember nem vette fel a koronavírus elleni vakcina második adagját.

"Akinek lejárt a második oltásra kijelölt határidő, és nem veszi fel az oltást, annak törölni fogják a védettségi igazolványát a nyilvántartásból" - mondta. Kifejtette, ez azt jelenti, hogy az érintett el fogja veszíteni az első oltás után kiadott védettségi igazolványát és az azzal járó kedvezményeket.

A kormányfő közölte, a kormány döntése értelmében jövő héttől átállnak a készenléti oltási rendre.

Orbán Viktor beszélt arról is, hogy Magyarország egy-másfél hónappal előrébb jár a nyitásban, mint a többi európai ország.

Beolthatók a 12-16 évesek

A kormány szerdán döntött arról, hogy engedélyezi a 12 és 16 év közöttiek koronavírus elleni oltását - jelentette be a miniszterelnök.

Orbán Viktor közölte, nem szerveznek kampányt a 12-16 év közöttiek oltására, a szülők hozzák meg a döntést. "Ha a szülők úgy döntenek, be akarják oltatni gyermeküket, a szokott rendben jelentkezni kell, majd az oltópontokon fel lehet venni az oltást" - ismertette.

"Magyarország az egyetlen ország az EU-ban, ahol több vakcina áll rendelkezésre, mint ahányan oltásra jelentkeztek" - mondta Orbán Viktor.

Kiemelte: "Amíg nincs elég vakcina, állami felelősség az oltás, hiszen egy hiányt kell megszüntetni. Amikor eljön az a pillanat, hogy több oltóanyag van, mint ahány oltásra jelentkező, onnan az oltás egyéni felelősség, mert aki akarja, beoltathatja magát" - magyarázta.

A kormányfő mindenkit arra kért, hogy éljen az oltás lehetőségével, mert a járvány csak azoknak ért véget, akik beoltatták magukat. Hangsúlyozta: "A járvány harmadik hullámát legyűrtük, mert az új fertőzöttek száma egyre gyorsabb ütemben csökken, és alacsony a pozitív tesztek aránya. Az oltásokat tekintve nagyon jól állunk, az első oltást tekintve a második, a második oltást tekintve az első helyen van Magyarország" - közölte.

A gyereket nevelő szülők visszakaphatják a 2021-ben befizetett személyi jövedelemadót

"A gyermeket nevelő szülők visszakaphatják a 2021-ben befizetett személyi jövedelemadót 2022 elején" - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök a Világgazdaság üzleti napilap szerdai konferenciáján, ahol a válság utáni biztonságosabb gazdaság megteremtéséről, a magyar kkv-szektor támogatásáról és a minimálbér emelésének lehetőségeiről is beszélt, valamint bejelentette, hogy két új operatív törzs jön létre, a külgazdasági- és külügyminiszter valamint a családokért felelős tárca nélküli miniszter vezetésével.

A kormányfő a Magyarország újraindul! címmel megrendezett gazdasági csúcskonferencián kiemelte: "A gyereket nevelő családokat megviselte a koronavírus-járvány miatti válság, sok olyan család van, amelynek hozzá kellett nyúlnia a tartalékaihoz."

Ezért ha sikerül elérni Magyarországon az 5,5 százalékos GDP-növekedést, a miniszterelnök azt javasolja a kormánynak, hogy a gyermeket nevelő szülőknek 2022 elején adják vissza azt a személyi jövedelemadót, amelyet 2021-ben befizettek a költségvetésbe.

"Azt javaslom, hogy ezt ne szétosszuk, ne ide vagy oda tegyük, hanem egész egyszerűen adjuk vissza azoknak, akik megdolgoztak érte, akik ezt megkeresték, és utána befizették a költségvetésbe" - mondta.     

Hangsúlyozta: "A leggazdagabbaknak erre nincs szükségük, tehát az átlagjövedelemnél kellene húzni egy határt, és az ez alatt befizetett szja-t a gyermeket nevelő szülőknek visszaadni, hogy újra feltölthessék tartalékaikat." A kormányfő számításai szerint ez 550-580 milliárd forintot jelent.

Orbán Viktor kiemelte: az szja visszatérítése egyszeri lesz, a járványhelyzet miatt van rá szükség. 

Növekvő minimálbér

Azt is hangoztatta: kétszázezer forintos minimálbérnek "kell lennie a horizonton". Azonban figyelmeztetett - ha "rázúdítjuk" egy lépésben a 200 ezer forintos minimálbért a magyar kis- és középvállalkozásokra, akkor azok tönkre fognak menni, elbocsátások lesznek, és nem teljes foglalkoztatás, hanem munkanélküliség várható.

Ezért "ha magasabb minimálbért akarunk - 200 ezer forintot egy vagy két lépésben - akkor ehhez a kis- és középvállalkozásoknak segítséget kell adni az őket terhelő adók érzékelhető csökkentésével" - mondta.

Azt javasolta Parragh Lászlónak, az iparkamara elnökének, hogy "előre gondolkodva, egy vagy két vagy három évre akár", kössenek átfogó megállapodást a minimálbér mértékéről, és a horizontot ne engedjék lejjebb, mint 200 ezer forint.

Kijelentette azt is: a 13. havi nyugdíj visszavezetésének folyamatát is végig kell vinni, a következő évben oda kell adni a 13. havi nyugdíj második heti részletét is.

Ha "választási költségvetést csinálunk", akkor nem lesz újraindítás, ezért újraindítási költségvetést kell csinálni, ennek a szellemében "nyújtottuk be a 2022-es költségvetést" - mondta.

Kezdődik a gazdaság újraindítás szakasza

Bejelentette, lezárul a gazdaságvédelem szakasza, a gazdaság újraindításának szakasza jön, és két új operatív törzs jön létre: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter vezetésével a gazdasági élet újraindításáért felelős operatív törzs, Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter vezetésével pedig a társadalmi élet újraindításáért felelős operatív törzs.
   
Úgy vélte, a hitelmoratóriumból nem lehet "kiugrani", hanem csak értelmes menetrend szerint lehet kijönni belőle, ezért meghosszabbították szeptemberig, hogy legyen idő megállapodni, milyen változások legyenek. "Érthető, hogy a pénzügyekkel foglalkozók és a bankok mielőbb vissza akarnak térni a korábbi hiteltörlesztési rendhez, de óvatos kivezetési forgatókönyv kell, és ez még tárgyalások kérdése" - mondta Orbán Viktor.

"A dolgozó emberek száma ma 4,5 millió felett van, és ez csak 50 ezerrel kevesebb, mint 2019 azonos időszakában volt" - mutatott rá. Hozzátette: "Idén nemcsak ezt az 50 ezer munkahelyet kell pótolni, hanem még egyszer ennyit szeretnének létrehozni."

Nemzeti konzultációt indít a kormány a gazdaság újraindításáról

Nemzeti konzultációt indít a kormány a gazdaság újraindításáról, a stabil gazdaság megteremtéséről, a gazdaság megerősítéséről - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök a csütörtöki Kormányinfón.

Orbán Viktor közölte: a nemzeti konzultáció célja, hogy egyetértési pontokat hozzanak létre a legfontosabb kérdésekben.

A kormányfő elmondta: "A konzultációban az emberek véleményét kérik majd arról, hogy a minimálbért egy vagy több lépésben 200 ezer forintos szintre emeljék, azzal, hogy ennek ellentételezéseképpen adókedvezményeket kell adni a kis- és közepes vállalkozásoknak."

Hozzátette: "Emellett szeretnének megerősítést kérni az emberektől a gyermeket nevelő szülők szja-visszatérítése, valamint a hitelmoratórium ügyében, illetve a migráció és a klímaadó kérdésében is."

 

  • kapcsolódó anyagok
MUNKAJOG
JÁRVÁNYÜGY
JOGALKOTÁS
KORMÁNYZAT