Bocsánatkérésre kötelezték a BVOP-t

2002.04.23. RTL KLUB Online

Bocsánatot kell kérnie a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának egy apától, aki börtönben született gyermekét 19 napos kora előtt nem láthatta. A börtönben született gyerekek jogait ma Magyarországon nem védik jogszabályok - nincs törvény, ami előírja: a BV köteles biztosítani a gyerek és szülei közti kapcsolattartást.

Az ítélet szerint a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága kétszer sértette meg a mindössze 10 hónapos, a tököli rabkórházban született gyerek személyiségi jogait. A gyerek 8 hónapos koráig csak az etetés idején találkozhatott anyjával a kecskeméti börtönben, apja pedig először 19 napos korában láthatta. Az ítélet szerint mindez a szülők jogait is sérti.

"A bíróság kötelezi az alperest, hogy az ítélet kézhezvételét követő 15 napon belül képviselője magánlevélben fejezze ki sajnálkozását a bíróság által megállapított jogsértések bekövetkezte miatt" - jelentette ki Pataki Árpád, bíró. A büntetés-végrehajtásnak tehát bocsánatot kell kérnie Kisséktől - ezzel azonban a probléma megmarad. A bíró az ítélet indoklásában kiemelte: a börtönben született gyerekek védelméről jelenleg nem gondoskodik törvény.

"Nagyon komoly jogalkotási hiányok vannak Magyarországon a gyerekek jogait illetően, a büntetés-végrehajtási intézetben született gyerekek jogait illetően, de hát ez nem meglepő, egyébként is komoly jogalkotási hiányok vannak - lásd pl. antidiszkriminációs tv. Hiánya" - mondta Kárpáti József, ügyvéd. Kiss Ferencet 2 hónap múlva hazaküldik a börtönből, mert eléri az egyéves kort. Apjához költözik, akit mostanáig csak hetente egyszer láthatott.

  • kapcsolódó anyagok
BÜNTETÉS-VÉGREHAJTÁS