Dávid Ibolya a töredékszavazat-számításról

2002.04.26. MTI

A töredékszavazat-számítás rendkívül bonyolult jogi eljárás, ám ebben a kérdésben számomra egyértelmű a jogi helyzet - nyilatkozta Dávid Ibolya az MTI-nek pénteken.

Az MDF elnöke, igazságügy-miniszter az OVB rendkívüli ülését megelőzően elmondta: az Országos Választási Bizottsághoz (OVB) - a sajtó híradásai szerint - az elmúlt időszakban számtalan megkeresés érkezett.

Jelezte, hogy ezek közül az egyik állampolgári megkeresés, amelyik nagy visszhangot váltott ki, a töredékszavazat-számítással kapcsolatos beadvány. Kijelentette: számára érthetetlen az a "kirohanás", amelyet Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke tett, jogi gengszterizmussal illetve az OVB-t.

- Egy pártelnöktől - aki éppen részese a kormányalakítás folyamatának - ilyen kijelentés nemcsak az OVB eljárása és tekintélye elleni támadás, hanem kirívó nyomásgyakorlás is - fogalmazott Dávid Ibolya.

Megjegyezte, a töredékszavazat-számítás szerinte rendkívül bonyolult jogi eljárás, ám ebben a kérdésben számára egyértelmű a jogi helyzet, ami hasonló ahhoz: ha az eredménytelen első forduló után az egyik jelölt meghal, a rá leadott szavazat a töredékvoksok számításánál jelentőséggel bír.

- A kérdés értelmezésére az OVB jogosult, nekem nem hozhat újat a testület döntése, azonban rendkívül rossz nyitány egy kormányzati felelősségre készülő pártelnök, következményeiben végig nem gondolt kijelentése - mondta Dávid Ibolya.