Európai rendőrcsúcs a rituális gyilkosságokról

2002.05.27. Index

Rituális gyilkosságok felderítési lehetőségeiről egyeztetnek európai rendőrfőnökök és akadémikusok Hágában. Az elmúlt tíz évben egyre több olyan gyilkosságot követnek el európai országokban, melyeknél felfedezhetőek az Afrikában elterjedt rituális gyilkosságok jellegzetességei. A konferenciát azután hívták össze, hogy tavaly egy fiú megcsonkított holtteste került elő a Temzéből Londonban.

Csúcstalálkozót tartanak az európai rendőrfőnökök Hágában, hogy egyeztessenek egy rejtélyes rituális gyilkosságsorozatról. A hétfői találkozót az Europol hívta össze, hogy támogassa azoknak a londoni nyomozóknak a munkáját, akik egy kizárólag keresztnevén, Adamként ismert Karib-szigeteki fiú meggyilkolásának körülményeit vizsgálják.

Adam megcsonkított holttestét tavaly szeptemberben találták meg a Temzében, Londonban. Egy vezető dél-afrikai patológus, Hendrik Scholtz véleménye szerint a fiú halálának körülményei "egyeznek az Afrikában gyakorolt rituális gyilkosságokéival". A londoni Scotland Yard szerint a hétfői találkozó bár új nyomokhoz nem vezet, mégis egyedi lehetőség a többi rendőri szervvel történő tapasztalatcserére - nyilatkozta a Scotland Yard szóvivője a CNN-nek.

Londonon kívül Svédországban, Belgiumban, Franciaországba, Németországban és Olaszországban követtek el hasonló, rituálisnak látszó gyilkosságokat, bár az Europol szerint nincs összefüggés az esetek között - írja a CNN. A tanácskozáson akadémikusok is részt vesznek majd, akik arra próbálnak megoldást találni, hogyan előzhetné meg a rendőrség az elmúlt tíz évben az Afrikából Európába is átterjedt rituális gyilkosságokat.

Megvizsgálják annak lehetőségét is, hogy a gyilkosságok összefüggésben állhatnak az Afrikából Európába irányuló gyermekkereskedelemmel. Az áldozatok származási helyének - mely gyakran ismeretlen - megállapításában törvényszéki orvosszakértők dolgoznak. Ez utóbbi különösen fontos lehet Adam ügyében is, a nyomozók eddig ugyanis nem tudták megállapítani honnan származott- írja a CNN.