Siófokon "városi házirend" lép életbe?

2002.06. 4. stop!

A fürdővárosban való viselkedés etikai szabályait szeretné elfogadtatni a város illetékeseivel, lakóival és vendégeivel a Siófoki Fürdőegylet. Fülöp Lászlótól, az egylet elnökétől az MTI-nek megtudta: az egylet - amelynek mintegy hatvan tagja van - azért alakult, mert szeretnének beleszólni a város dolgaiba s szeretnének tenni a városért.

  • Ezért alkottuk meg a "siófoki házirendet, amelyet átadtunk a városi önkormányzatnak - közölte Fülöp László. Véleménye szerint a legforgalmasabb balatoni fürdőhelyen, Siófokon azért lenne szükség a házirendre, mert a mára magánkézbe került, nem megfelelő színvonalú szakszervezeti és vállalati üdülők olcsó szobáit tömegesen igénybe vevők éjszakánként elviselhetetlenül hangosan szórakoznak, mindenki nyugalmát zavarva. - Mindenképpen megegyezésre kell jutni, hogy éjjel a fürdővárosban ne lehessen folytatni bizonyos tevékenységeket. Ez persze érdekeket sért, azokét a vállalkozókét, akik ebből élnek - fejtegette Fülöp László.

A siófoki éjszakai élet elviselhetővé tételéhez a fürdőegylet vezetője szerint az önkormányzati rendeletet is módosítani kell. Javaslatuk értelmében a készülő helyi etikai kódex, házirend, vagy városrend egyaránt vonatkozik majd a vendégekre, a vállalkozókra és a helybeliekre. Fülöp László elmondta, ha az általuk elképzelt "városrend" megvalósul, a strand következik, hogy a fürdőhelyek is elsősorban a pihenést, s ezzel a vendégek megtartását szolgálják. A legfontosabbnak az idő- és a hangerő-korlátozást tartja, hogy éjszaka tizenegy óra és reggel nyolc között megszűnjön a túlzott zaj. - Nem akarunk senkit elüldözni, de az sem lehet, hogy Siófokon mindenki azt csináljon, amit akar, s egyetlen megoldásnak az maradjon, hogy rendőrt hívunk - közölte a fürdőegylet elnöke.

Siófok állandó lakóinak a száma 23.000, a nyári fürdőidényben viszont gyakran előfordul, hogy naponta 100.000 vendég fordul meg a városban. - Nem százezren randalíroznak, csak néhányan. Mi ahhoz szeretnénk hozzájárulni, hogy betartsák a városban a csendrendeletet és az együttélés szabályait - fogalmazott Fülöp László. Az önkormányzat a közeljövőben foglalkozik a Siófoki Fürdőegylet javaslatával, miután a városnak és vendégeinek egyaránt érdeke a nyugodtabb életvitel biztosítása. A Balaton-parti város idegenforgalmában érdekeltek az 1920-as években hozták létre Siófoki Fürdőegylet néven érdekvédelmi szervezetüket, amely a második világháborút követően megszűnt. Az egyletet 1992-ben újra megalakították a siófoki vendéglősök, szállodások, taxisok - tájékoztatott a társadalmi szerveződés vezetője, aki egyébként a siófoki Csárdás éttermet működtető kft. ügyvezetője.