A madridi kormány csütörtökön üdvözölte azt a brit javaslatot, hogy a Gibraltáron lévő katonai támaszpontot NATO-bázissá alakítsák át, amelyet a szövetség minden tagja igénybe vehetne, köztük Spanyolország is.

Ana Palacio, a spanyol diplomácia vezetője közölte: arra várnak, hogy London előterjessze új javaslatát. Az indítvány is bizonyítja, hogy a tárgyalások nem álltak le – tette hozzá. Az AP tudósításában emlékeztetett arra, hogy a Gibraltáron lévő katonai támaszpont kérdése egyike azoknak témáknak, amelyek a London és Madrid közötti tárgyalások napirendjén szerepelnek. A Spanyolország déli csücskén fekvő, brit fennhatóság alatt lévő terület sorsa 300 éve vitatott a két ország között. Madrid magának követeli a Gibraltár fölötti szuverenitást.

London mindig is kitartott amellett, hogy Spanyolországgal kötendő bármilyen szerződésnek magában kell foglalnia a területen lévő haditengerészeti és légi támaszpont feletti brit ellenőrzést. Ezt az álláspontot finomította most Peter Hain, az európai ügyek minisztere, aki az El Pais spanyol lapnak nyilatkozott csütörtökön. Véleménye szerint a bázist átalakítanák NATO-támaszponttá, amelyet a szövetség tagországai használhatnának, beleértve Spanyolországot is. Megmaradna azonban a katonai létesítmény feletti brit ellenőrzés, és a kérdésben ez London utolsó szava – hangoztatta a politikus.

Két héttel ezelőtt Jack Straw brit külügyminiszter még azt mondta, hogy Nagy-Britannia kész elfogadni a megosztott szuverenitást Spanyolországgal Gibraltár fölött. Mindazonáltal világossá tette, hogy ezzel kapcsolatban a végső szót egy referendum során a stratégiai fontosságú terület mintegy 35 ezer fős lakosságának kell kimondania. A Madrid által javasolt forgatókönyv egyik eleme az 50 évig tartó megosztott szuverenitás, ezt követően pedig – széles körű autonómia biztosítása mellett – Spanyolország átvenné a Gibraltár feletti teljes ellenőrzést. Gibraltár lakossága azonban igen hevesen tiltakozott a javaslat ellen. Nagy-Britannia 1713 óta tartja ellenőrzése alatt Gibraltárt.