A 2 és 14 év közötti gyermekekről gyakran a szülők tettek fel obszcén fényképeket a világhálóra

Pedofil személyekből álló nemzetközi hálózat húsz tagját vették őrizetbe az Egyesült Államokban és Európa több országában – közölték pénteken az amerikai hatóságok.

Összesen 45 gyermek szenvedett szexuális zaklatást. A legfiatalabb 2, a legidősebb 14 éves volt közülük. Tíz amerikai és tíz európai (dán, holland, belga, brit, német és svájci) állampolgárt vettek őrizetbe a hatóságok. Minden esetben a kiskorú sérelmére elkövetett nemi erőszak és szexuális kizsákmányolás a vád, emellett súlyosbító tényező, hogy az ily módon kiszolgáltatott helyzetben lévő gyermekek képeit az interneten nyilvánosságra hozták – idézte az AFP a nyomozás amerikai szálát vezető rendőrtisztet.

16 esetben maguk a szülők voltak azok, akik a gyermeküket obszcén helyzetekben ábrázoló képeket tettek fel az internetre – gyakran a pedofil “klub” más tagjainak részletesen leírt kívánságai szerint.

A széles körű nyomozás tavaly novemberben indult a dán rendőrség kezdeményezésére. A gyanúsítottak letartóztatásával és az érintett gyermekeknek a szülők fennhatósága alóli kivonásával az eset közel sincs lezárva: még nem kevés munkát igényel a pedofil képek végleges törlése az internetről.