A tarascsai erdőben talált lefejezett holttest Georgij Gongadze újságíró földi maradványa – közölte keddi kijevi sajtótájékoztatóján Szvjatoszlav Piszkun ukrán főügyész.

Georgij Gongadze, az Ukrajinszka Pravda (www.pravda.com.ua) című internetes kiadvány vezetője 2000. szeptember 16-án tűnt el, útban kijevi otthona felé. 2000. novemberében találtak egy fej nélküli, savval leöntött férfiholttestet, amelyről több hivatalos vizsgálat is megállapította, hogy az eltűnt újságíró földi maradványa. A család azonban független vizsgálatot követelt, és mindeddig nem volt hajlandó temetésre átvenni a holtestet. Szvjatoszlav Piszkun egyúttal közölte: az újságíró még élt, amikor levágták a fejét. Mind mondta, a vizsgálat megállapította a gyilkosság időpontját és helyszínét is, de ezekre nem tért ki. A vizsgálat során figyelembe veszik külföldi szakértők megállapításait is, és folytatják a kutatást az áldozat feje után – közölte a főügyész.

Az ellenzék – amely Mikola Melnicsenko volt kormányőr által állítólag titokban készített hangfelvételek alapján Leonyid Kucsma elnököt vádolja az újságíró “eltávolításának” megrendelésével – nagyszabású megmozdulásokat tervez az újságíró eltűnésének második évfordulójára. Hrihorij Omelcsenko, az újságíró meggyilkolásának ügyében vizsgálódó eseti parlamenti bizottság elnöke keddi kijevi sajtóértekezletén elmondta, hogy augusztusi egyesült államokbeli látogatásáról a volt kormányőr írásos vallomásával, valamint a hangfelvételek mintegy 600 oldalnyi írásos változatával tért vissza. Melnicsenko ellen az ukrán főügyészség januárjában emelt vádat szolgálati hatalommal való visszaélés és államtitoksértés miatt, és elfogatóparancsot adott ki ellene. A volt kormányőr 2001 tavasza óta él az Egyesült Államokban, ahol politikai menedékjogot kapott.

Omelcsenko egyebek között azt is állította, hogy az amerikai igazságügy-minisztérium az Ukrajna által állítólag illegálisan Iraknak eladott Kolcsuga radarok ügyében is vizsgálatot folytat. Az ügyben meghallgatták Mikola Melnicsenkót is, aki állítólag Leonyid Kucsma elnök és Valerij Malev, a fegyverkereskedelemmel foglalkozó Ukrszpecexport cég idén március 6-án közlekedési balesetben elhunyt volt vezetője között lefolyt megbeszélését is rögzítette. Ezen az államfő állítólag utasította Malevet: 100 millió dollár értékben adjanak el három radarberendezést Iraknak. Omelcsenko állítása szerint az amerikai szakértők megállapították a hangfelvétel eredetiségét, s az amerikai külügyminisztérium szeptemberben tesz jelentést az esetleges ukrán fegyvereladások ellenőrzésének az eredményéről. Leonyid Kucsma elnök és több magas állású ukrán vezető több alkalommal is kijelentette, hogy Ukrajna nem szállított fegyvert Iraknak, és betartja a nemzetközi fegyverszállítási tilalmat.