Megbüntették az MTV-t a kiegyensúlyozatlan választási műsorokért

2002.09. 4. stop!

Félórás műsorfelfüggesztéssel sújtotta a Magyar Televíziót a tavaszi választási kampány alatt sugárzott, politikailag kiegyensúlyozatlannak és nem tárgyilagosnak ítélt műsorok miatt az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) - erősítette meg Ladvánszky György a Népszabadság értesülését szerdán az MTI-nek.

A testület MSZP által delegált tagja elmondta: májusban kezdeményezte a Fidesz Testnevelési Egyetemen, illetve a Kossuth téren tartott rendezvényéről sugárzott adás, valamint a kampánycsendet megelőző teljes nap műsorának vizsgálatát. Szavai szerint a testület - az ORTT irodájának javaslatával egybehangzóan - csak az utóbbi két adást illetően állapított meg jogszabálysértést. Ladvánszky György közölte, hogy az MTV a kampány során gyakran nem jelölte a közérdekű közleményeket, miközben ebbe a kategóriába sorolva sugárzott politikai hirdetést is.

Mint megjegyezte, "az ORTT gyakorlata szerint a legnagyobb médiatörvény-sértő" MTV az említett időszakban engedte, hogy - a jogszabály rendelkezéseivel ellentétesen - politikai műsorok támogatóiként gazdasági társaságok szerepeljenek. Tájékoztatása szerint a Magyar Televíziónak, amennyiben az intézmény vezetése nem fellebbez, a határozat kézhezvételétől számított két napon belül kell végrehajtania a műsorfelfüggesztést.

  • kapcsolódó anyagok
MÉDIAJOG
VÁLASZTÁS