Elkészült a határozat az euthanáziáról

2002.09.27. origo / Magyar Hírlap

Egy nagyon régi ügy eldöntése várható a közeli jövőben az Alkotmánybíróságon (AB). A Magyar Hírlap értesülése szerint lényegében elkészült a válasz arra a kérdésre: megengedhető-e a hazai gyakorlatban az euthanázia.

A vizsgálódás eredetileg kilenc évvel ezelőtt kezdődött, de nem vezetett sikerre. A Sólyom László vezette testületben nem sikerült többségi álláspontot kialakítani. Majd, miután az Országgyűlés módosította az egészségügyi jogszabályokat, s az AB élére új elnök került, ismét elővették az ügyet. Németh János több mint egy éve dolgozik annak megválaszolásán: összhangban van-e az alkotmánnyal az a rendelkezés, amely lehetővé teszi a passzív euthanáziát, a kezelés visszautasítását. A beteg önrendelkezési joga nálunk jelenleg csak arra terjed ki, hogy nyilatkozzék: hozzájárul-e a különféle kezelésekhez, kockázatos beavatkozásokhoz. Csak akkor nem kell figyelembe venni a nyilatkozatát, ha tiltó válasza mások érdekeit - például bizonyos esetekben a magzat életét - veszélyeztetné.

Az elemzésről részletek nem szivárogtak ki. Azt tudni, hogy az ügyet többször tárgyalták már a bírák, s mindannyiszor további szempontok figyelembe vételét javasolták az elnöknek. Mint a lap megtudta: az fel sem merül, hogy a döntés után az orvos - a beteg kérésére - hozzájárulhatna az élet kioltásához. Az aktív euthanáziát ugyanis csupán az Országgyűlés vezethetné be egy új jogszabállyal. A kezelés visszautasítását megengedő jelenlegi rendelkezés jóváhagyása azonban elvezethet ehhez is. Az aktív euthanázia ellen - az egyházak mellett - az orvosok tiltakoznak a legjobban. Úgy tudni, a liberális ausztrál és a holland példák mellett a testület áttekinti az euthanáziát tiltó országok szabályait is.