Ukrajna egyik magasrangú bírója eljárást indított Leonyid Kucsma ellen, mivel feltételezhető, hogy az ukrán elnöknek köze volt ahhoz, hogy országa katonai radarokat adott el Iraknak. Kucsmát továbbá azzal is vádolják, hogy köze volt Georgij Gongadze internetes újságíró meggyilkolásához.

Egyre nagyobb nyomás nehezedik Kucsma elnökre. Egy magasrangú bíró, Juri Vaszilenko, bűnügyi eljárást indított az ukrán államfő ellen. A nyomozás középpontjában az ellenzéki politikusok vádjai állnak, amelyek szerint az elnök megsértette a Büntető Törvénykönyv 11-ik pontját – adta hírül a BBC Magyar Adása. Kucsma elnöknek állítólag köze volt ahhoz az ügylethez, amelynek részeként Kolcsuha (Páncéling) nevű katonai radarokat adtak el Bagdadnak. Az ügyben Amerika és Nagy-Britannia is nyomozást indított, szakembereik Ukrajnában most azt vizsgálják, hogy ország valóban eladott-e katonai radarrendszereket Iraknak. A vizsgálatra azután került sor, hogy nyilvánosságra került egy titkos felvétel, amelyen Kucsma elnök látható, amint beleegyezik a Kolcsuha radarrendszer Iraknak való eladásába mintegy 100 millió dollárért.

A kazettát Mikola Melnicsenko, Kucsma elnök egykori testőre készítette. A felvétel – amelynek hitelessége már bebizonyosodott – jelenleg az amerikai kormány kezében van. Amennyiben a nyugati nyomozók igaznak találják az állításokat, annak komoly következményei lehetnek Ukrajnára nézve. Az Egyesült Államok az ügy kirobbanása után már befagyasztott néhány Ukrajnának szánt pénzügyi segélyt. Carlos Pascual, Amerika kijevi nagykövete korábban kijelentette: a segélyek befagyasztása egyelőre ideiglenes érvényű, csak az ukrán államhoz fűződő viszony felülvizsgálásának idejére érvényes. Leonyid Kucsma ellen Juri Vaszilenko bíró egy másik ügyben is nyomozást indított. A vád szerint az államfőnek köze volt Georgij Gongadze internetes újságíró két évvel ezelőtti meggyilkolásához. Gongadze haláláig az állami korrupcióval foglalkozó, oknyomozó cikkeket írt, melyekben súlyos kritikákat fogalmazott meg Leonyid Kucsmával kapcsolatban.

Az FBI idén februárban hitelesnek találta azokat a felvételeket, amelyek Leonyid Kucsma ukrán elnök bűnösségét bizonyíthatják Goergij Gongadze meggyilkoltatásával kapcsolatban. A felvételeket 2000 őszén egy volt biztonsági tiszt készítette egy, az elnök irodájában elrejtett digitális diktafonnal, s amelynek alapján az ellenzék az internetes újságíró “eltávolításának” megrendelésével, korrupcióval és választási csalással vádolta meg Leonyid Kucsma államfőt. Georgij Gongadze, az Ukrainszka Pravda című internetes újság szerkesztője szeptember 16-án este tűnt el, útban kijevi otthona felé. Eltűnése után két hónappal, november 3-án egy Kijev melletti erdőben találták meg savval leöntött, feldarabolt holttestét. Az elnök kormányát gyakran vádolták korrupcióval, hatalmi visszaéléssel és a választások meghamisításával. Leonyid Kucsma ellen legutóbb szeptember végén voltak országos szintű tüntetések, melyeken az ellenzék és több tízezer demonstráló az elnök lemondását és új választások kiírását követelte. Közvélemény-kutatások szerint az ország lakosságának hetven százaléka támogatná Kucsma lemondását, de az államfő erre egyelőre nem hajlandó.