Az olasz kormány csütörtöki ülésén megtárgyalta a prostitúciót szabályozó új törvénytervezetét, amely kitiltaná az utcákról az üzletszerű kéjelgést, de lehetővé tenné ezt a tevékenységet a lakásokban.

A jobbközép kormány három tagjának – Umberto Bossi közigazgatási reformügyi miniszternek, Stefania Prestigiacomónak, az egyenlő esélyek miniszter asszonyának, valamint Gianfranco Fini miniszterelnök-helyettesnek – a neve fémjelzi az új tervezetet, amely az Angelina Merlin egykori szocialista szenátorasszony által 1958-ban kidolgozott törvény helyébe lépne. Ez utóbbi értelmében annak idején bezárták a nyilvánosházakat. Ma azonban éppen az utcai prostitúció jelenti az egyik legfőbb társadalmi problémát, és a mostani politikusok ismét a falak közé száműznék a pénzért árusított testi szerelmet.

Az új törvény megtiltja majd a prostitúciót minden nyilvános helyen, főleg az utcákon. Az a lány, aki az aszfalton kínálja ezeket az örömöket, kétszáz eurótól háromezer euróig terjedő pénzbírsággal büntethető, ha másodszor is rajtakapják, elzárás vár rá. Az ügyfelek sem ússzák meg majd szárazon, ha “nyílt terepen” veszik igénybe a szolgáltatásokat: ha először csípik nyakon a rendőrök, legalább kétszáz, legfeljebb ezer eurója bánja, másodszor azonban már háromezer eurót is le kell perkálnia bírságként. Ha gépkocsiban történik az üzletszerű kéjelgés, a hatóságok negyven napra elkobozhatják a járművet.

A törvény keményen lesújt mindazokra, akik rabszolgasorban tartva prostitúcióra kényszerítenek embereket. Mindeddig az is bűncselekménynek számított, ha valaki prostituáltaknak adta bérbe lakását. Mostantól fogva azonban ez “bocsánatos bűn” lesz, de csak akkor, ha az illető a piaci árnak megfelelő havi összeget fizetteti bérlőivel. Ugyancsak büntetlenek maradnak azok a nők, akik közösen – amolyan szövetkezetbe tömörülve, külön lakásokban kínálják pénzért testüket. Nem fogják perbe azokat a személyeket sem, akik esetleg “védelmet” nyújtanak e prostituáltaknak, de csak akkor, ha ez nem jár anyagi haszonnal számukra. A jobbközép koalíció néhány politikusa úgy véli: a következő lépés az lehetne, hogy az engedélyezett keretek között működő prostituáltak majd számlát is adjanak klienseiknek, és adót is fizessenek.

A hivatalos statisztikák hetvenezer prostituáltat tartanak számon olasz földön, ezek fele bevándorló (nigériai, albán, moldovai, román és latin-amerikai). Ez utóbbiaknak csaknem negyven százaléka kiskorú, öt százalékuk transzszexuális, nyolc százalékuk transzvesztita. A prostituáltak hatvanöt százaléka utcán szerzi az ügyfeleket, harminc százalékuk szállodákban vagy éjjeli szórakozóhelyeken űzi a legősibb mesterséget. Egy felmérésből kiderül, hogy az 57 millió lakosú Olaszországban kilencmillióra rúg a fizetett testi szolgáltatásokat igénybe vevők száma.