A csatlakozásra váró tíz jelölt közül a jelek szerint Málta lesz az első és Ciprus az utolsó, ahol megtartják az EU-tagságot megerősítő vagy elvető népszavazást. Az időpontról kialakult belpolitikai vita ellenére biztosnak látszik, hogy a közép-európai csatlakozó országok közül Magyarországon kerül sor először hasonló referendumra. A visegrádiak a magyar “igent” is felhasználnák az EU-kampányban.

2003 első heteiben szavazhatnak a máltaiak az ország EU-tagságáról – nyilatkozta Eddie Fenech Adami, máltai miniszterelnök. A csatlakozással kapcsolatos első referendum különösen fontos, ugyanis annak eredménye döntő módon befolyásolhatja több ország népszavazásának eredményét. A felmérések szerint a máltaiak körében nem túl magas az EU támogatottsága: tavasszal 53, szeptemberben 51 százalékos támogatottságot mértek a közvélemény-kutatók. A szigetországban a két fő politikai pártnak az EU-val kapcsolatos álláspontja közötti mély szakadék tátong, a kormánypárt messzemenően támogatja az ország EU-tagságát, míg az ellenzék élesen ellenzi azt.

A visegrádi országok – Magyarország, Lengyelország, Szlovákia és Csehország – közül várhatóan Magyarországon kerül sor leghamarabb a csatlakozással kapcsolatos népszavazásra, annak ellenére, hogy az MSZP által eredetileg javasolt 2003. március 15-i időpont lekerült a napirendről, s a törvényhozás előtt szereplő mostani előterjesztés csak annyit tartalmaz: a csatlakozásról ügydöntő népszavazást kell tartani, s a referendum időpontját, valamint a népszavazásra bocsátandó kérdést az Országgyűlés határozza meg.

Bizonyosnak látszik, hogy a magyar referendum a csatlakozási szerződés jövő áprilisi aláírása után lesz, ám a visegrádiaknak elemi érdeke, hogy a várhatóan nagy többséggel megszavazott magyar “igen” kedvező hatását felhasználva tartsák meg saját referendumukat. Ennek megfelelően szakemberek májusra vagy júniusra tippelik a szlovák, ezt követő időpontra teszik a csehek várható népszavazási időpontját. Valószínűleg ezután következnek a balti államok, s a jelek szerint Ciprus az egyetlen a tízek közül, amely nem ejti meg 2003-ban a népszavazást.