Asztmások egy csoportja – azt állítva, hogy a tokiói levegőszennyezés miatt betegedett meg – 638 ezer dolláros kártérítést kapott a japán kormány és az autópálya-felügyelet ellen kezdeményezett perében. A hét panaszos a tárgyaláson közölte: a tokiói fojtogató kipufogógázoktól lett asztmás, illetve a levegőszennyezés súlyosbította a már meglévő asztmáját.

A tokiói bíróság a felpereseknek 26, 600 dollártól 221 ezer dollárig terjedő kártérítést ítélt meg. A kártérítés teljes összege eléri a 638 ezer dollárt. A testület döntésében arra hivatkozott, hogy Tokióban nem megfelelően építették és nem tartották karban az autópályákat, és ezért kötelezte a japán kormányt, a fővárosi autópálya-felügyeletet és a fővárosi önkormányzatot a kártérítésre. A panaszosok mindegyike a Tokiót átszelő nagyobb utak és autópályák 50 méteres körzetében lakik.

Ogi Csikage földbirtokügyi, infrastrukturális és közlekedési miniszter kijelentette, hogy igen szigorú ítélet született. A politikus nagyon sürgős feladatnak minősítette az utak környezetének javítását, egyben utasítást adott a kérdés tanulmányozására.

Az AP tudósításában megírta: ugyanennek a pernek a keretében 92 másik személy nem tudta bebizonyítani, hogy a levegőszennyezést okozó kipufogógázoktól betegedett meg, és nem is kapott kártérítést. Az amerikai hírügynökség kiemelte, hogy a perben nem vonták felelősségre a levegőszennyezésért és annak egészségügyi következményeiért az ügyben megidézett hét legnagyobb japán autógyárat.