A svéd informatikai cég büntetőjogi feljelentést tett a patinás brit hírügynökség ellen, amelyben azzal vádolja, hogy illegális eszközökkel – a nagyvállalati webkiszolgáló feltörésével – jutott hozzá az Intentia harmadik negyedévi pénzügyi mérlegadataihoz.

A cég állítása szerint bizonyítékokkal rendelkezik arról, hogy jogosulatlan behatolás történt a webszerverben egy Reuters által használt IP címről. Thomas Ahlerup, a cég kommunikációs igazgatója szerint a Reuters IP címéről helyi idő szerint 12:51-kor történt behatolás október 24-én, s 6 perc múlva már kint volt a hír az Intentia harmadik negyedévéről, egy órával az előtt, ahogy azt a cég hivatalosan ígérte. Emiatt az Intentiának 1:22-re kellett előrehoznia a bejelentést.

Geert Linnebank, a Reuters főszerkesztője a Financial Timesnak nyilatkozva tagadta, hogy munkatársai illegális eszközöket – szoftverek jelszavak feltörését – használnának, szerinte az adatok szabadon hozzáférhetőek voltak az Intentia webhelyén. A vita felmelegíti a kérdést, mi számít “magán” tartalomnak egy webkiszolgálón, amely egyébként nyilvánosan hozzáférhető. Ha az információk már kint voltak azon a helyen, ahol korábban a mérlegbeszámolók szoktak lenni, egy gyakorlott webhasználó kikövetkeztetheti a fájl URL-jét, és letöltheti az anyagot még akkor is, ha látható link nem található a cég webhelyén. Ahlerup nem volt hajlandó kommentálni egy ilyen forgatókönyvet, mint ahogy azt sem volt hajlandó elárulni, jelszóvédett volt-e a tartalom.