Szili Katalin a bizottsági elnökök bevonásával javaslatot tesz a családon belüli erőszak jelenségével kapcsolatosan parlamenti nyílt nap összehívására. A parlament elnöke e kezdeményezéséről azt követően szólt, hogy szerdán megbeszélést folytatott Morvai Krisztina büntetőjogásszal a családon belüli erőszak megfékezéséről.

A házelnök 23 ezer aláírást vett át hivatalában Morvai Krisztinától, a Női és Gyermekjogi Központ vezetőjétől; az aláírásgyűjtéssel a szervezők a családon belüli erőszakkal szembeni határozott állami fellépést követelő felhíváshoz csatlakoztak. A találkozót követően Szili Katalin elmondta, a civil szervezet az kérte: az Országgyűlés elnökeként segítse elő, hogy a törvényhozás foglalkozzon a témával. Szili Katalin véleménye szerint egy parlamenti nyílt nap lehetőséget nyújtana arra, hogy mindenki, a civil szervezetek is, kifejthesse véleményét a témáról. Az Országgyűlés elnöke szükségesnek tartaná, hogy ebben az ügyben nemzeti stratégiát dolgozzanak ki. Mint mondta, egy ilyen stratégia kidolgozása megfelelne a nemzetközi kötelezettségeknek és elvárásoknak.

Morvai Krisztina, a Női és Gyermekjogi Központ vezetője elmondta: a nap folyamán találkozik még Polt Péterrel, hogy átadja a legfőbb ügyésznek azokat a nemzetközi dokumentumokat és útmutatókat, amelyek az ügyészség feladatait tartalmazzák a nők és gyermekek elleni erőszak kezelésével kapcsolatban. Beszámolója szerint ellátogat még az Országgyűlés egészségügyi, valamint a szociális és családügyi bizottságának elnökéhez is. Hozzátette: az Egészségügyi Világszervezet a családon belüli erőszakot igen komoly kockázati tényezőnek tekinti; az erről szóló dokumentumokat és ajánlásokat akarja átadni Vojnik Máriának, az egészségügyi bizottság elnökének.

Felvetette: ma Magyarországon nincsenek pontos szabályok arra, hogy a gyermekvédelmi hatóságoknak és az egészségügyi dolgozóknak mit is kell tenniük akkor, ha gyermekbántalmazással találkoznak. A gyermekvédelmi törvény ugyan kimondja a jelzési és együttműködési kötelezettséget, de ez a gyakorlatban mégsem érvényesül, hiszen az egyes szervek nem tudják, hogy hogyan működhetnének együtt. Jelezte: az erről szóló jogszabályok kidolgozásában az illetékes parlamenti bizottságoknak is komoly szerepe lehet.

Morvai Krisztina ismertetése szerint a Legfelsőbb Bíróság elnöke a bírói függetlenségre hivatkozva elzárkózott attól, hogy találkozzon a jogvédő szervezetek képviselőivel. A jogász szavai szerint azonban “a bírók sem lehetnek függetlenek a nemzetközi egyezményektől és a vonatkozó kutatási eredményektől”. Morvai Krisztina hozzátette: fontosnak tartaná a családon belüli erőszak megfékezését célzó nemzeti stratégia kidolgozásában az Országos Igazságszolgáltatási Tanács részvételét is. Ennek elérésében is kérte a házelnök segítségét.