Nagyobb vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette miatt folyik bírósági eljárás Tasó László, Nyíradony polgármestere ellene – erősítette meg az MTI tudósítójának értesülését a Hajdú-Bihar Megyei Bíróság szóvivője.

Szentmiklóssy Eleonóra tájékoztatása szerint ez év tavaszán a Debreceni Városi Bíróság bűnösnek mondta ki Tasó Lászlót egyrendbeli, nagyobb vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettében. A első fokon eljáró bíróság a hajdú-bihari város polgármesterét nem jogerősen tíz hónap börtönbüntetésre ítélte egy helyi fakitermeléssel összefüggő ügyben. A börtönbüntetést a bíróság két évi próbaidőre felfüggesztette, s emellett 100 ezer forint pénz mellékbüntetést is kiszabott – mondta a bírósági szóvivő.

A szóvivő hozzátette: az elsőfokú bíróság Tasó Lászlót előzetesen mentesítette a büntetett előélethez fűződő hátrányos körülmények alól. A szóvivő tájékoztatott arról is, hogy a másodfokú eljárást az ügyben a Hajdú-Bihar Megyei Bíróság folytatja, amely úgynevezett “bizonyítás-továbbfejlesztést” rendelt el. Szentmiklóssy Eleonóra tájékoztatása szerint az ügyben jogerős ítélet ez év decemberében vagy jövő év januárjában várható. Tasó László 1994 óta Nyíradony polgármestere. A legutóbbi, októberi 20-i önkormányzati választáson a Fidesz-MDF-Gazdakörök jelöltjeként szerezte meg immár harmadik alkalommal a polgármesteri mandátumot. Az MTI tudósítója Tasó László nyíradonyi polgármestert szerda délutánig nem tudta elérni.