Mindenkinek joga van a jóléthez, a felemelkedéshez és az esélyhez – jelentette ki a Romaügyi Tanács alakuló ülésén az Országház épületében Medgyessy Péter kormányfő, a testület elnöke szerdán.

Mint mondta, azért is vállalta el a testület vezetését, mert személyes elkötelezettséget érez az iránt, hogy a cigányság gondjait, a nemzeti sorskérdések egyikét jól kezeljék. Ezzel kapcsolatban a miniszterelnök kijelentette, “azt kell hogy érezzék a cigány emberek, nem a hónuk alá nyúltak, hanem átkarolták őket”. Hozzátette: álláspontja szerint nincs cigány probléma, ezeket az ügyeket a magyar problémákon belül kell kezelni és megoldani. A miniszterelnök – emlékeztetve arra, hogy a roma kultúra bizonyos elemeit Magyarország évszázadok óta magáénak vallja – arról beszélt, hogy a cigányság nem kapott elegendő megértést, türelmet, sőt bizonyos időszakokban kirekesztést kellett elszenvednie.

Medgyessy Péter úgy nyilatkozott, a demokrácia próbája, hogy képesek leszünk-e törleszteni a cigánysággal fennálló adósságot. A miniszterelnök hangot adott azon álláspontjának, hogy az esélyteremtés legfontosabb része az oktatás, a versenyképes tudáshoz segítés. A roma ügyekkel foglalkozó miniszteri biztosokkal kapcsolatos kérdésekre válaszolva a kormányfő azt közölte, “az új költségvetési évtől kezdve meglesznek ezek a státusok”. Teleki László, a Miniszterelnök Hivatal roma ügyekért felelős politikai államtitkára, a Romaügyi Tanács alelnöke – utalva a területen meglévő évtizedes lemaradásokra – az érintettek türelmét kérte a problémák megoldásában. Hozzátette: az általa vezetett államtitkárság felállítása a magyarországi cigányság szükséges politikai rehabilitációja volt.

Illetékességi területe legfontosabb feladataiként az oktatással, foglalkoztatással, egészségüggyel, valamint az antidiszkriminációs harccal kapcsolatos tevékenységeket nevezte. Farkas Flórián, az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) elnöke megnyugtatónak nevezte a kormányzat képviselői által elmondottakat, jelezve, hogy az OCÖ és a szintén általa vezetett Lungo Drom a legmesszebbmenőkig támogat minden olyan törekvést, amely a magyarországi cigányság problémáinak megoldását szolgálja. A tanácskozáson – amelyen a grémium tagjai átvehették megbízólevelüket – elhangzott az is, hogy decemberben roma kormányzati portál, januárban képzéseket is magában foglaló antidiszkriminációs projekt indul, s még jövő évben megkezdődik a roma kis- és középvállalkozókat támogató program.