Az amerikai kormány szerint Szaddám Huszeint bukása után bíróság elé kell állítani legbelsőbb hatalmi körének tagjaival együtt emberiség ellen elkövetett bűncselekmények vádjával.

Az 1993 óta “piszkos tizenkettőnek” nevezett legfelsőbb vezetők listáján Szaddám Huszeint két fia, a brutalitásukról ismert Udaj és Kuszaj követi. A listán szerepel többek között Izzat Ibrahim alelnök, Tarik Aziz miniszterelnök-helyettes és Ali Hasszán Madzsid, Szaddám Huszein unokatestvére, akit “Vegyi Alinak” is neveznek, mivel vegyi fegyvert vetett be Észak-Irakban a kurdok ellen. Az amerikai kormány és emberi jogi szervezetek szerint a “piszkos tizenkettő” tettei kimerítik a népirtás vagy az emberiség elleni bűncselekmény fogalmát. Amerikai kormányforrások szerint további iraki tisztségviselők is bíróság elé kerülhetnek majd, ha Szaddám Huszein országlása után kivizsgálják múltjukat.

A The Washington Post szerint a terv a náci Németország vezetőinek nürnbergi perére, vagy a volt Jugoszlávia területén elkövetett bűncselekmények ügyében ítélkező hágai nemzetközi törvényszékre emlékeztet. A kormány azonban még nem döntötte el, hogy hol, milyen bíróság előtt, és milyen széles legyen a felelősségre vonandó iraki vezetők köre. Egyetértés körvonalazódik abban, hogy Irakban hozzanak létre bíróságokat külföldi jogászok bevonásával.

John Bolton külügyi államtitkár Németország II. világháború utáni nácitlanítására utalva úgy fogalmazott, hogy el kell távolítani mindazokat, akik szorosan kötődtek Szaddám Huszeinhez. A felelősségre vonandók körének meghatározása annak a kockázatával jár, hogy az illető személyek a végsőkig küzdeni fognak. Más vélemények szerint kell egy üzenet, hogy nem tekintenek mindenkit bűnösnek a Baath Pártban. A katonai parancsnokoknak gyorsan kell majd dönteniük, hogy kit tartóztassanak le. A bagdadi vezetés bűneinek bizonytékait már régóta módszeresen gyűjtik, az amerikai külügyminisztérium 1999 óta 10,8 millió dollárral támogatta iraki ellenzéki csoportok és civil szervezetek ez irányú adatgyűjtő tevékenységét.