A külügyminiszter szerint valószínű, hogy a zsúfolt parlamenti program miatt az Országgyűlés csak a téli szünetet követően, február elején tűzheti napirendre a kedvezménytörvényt módosító javaslatot.

Kovács László erről Rolf Ekéus-szal, az EBESZ nemzeti kisebbségi főbiztosával történt találkozója után beszélt. A megbeszélésen kiemelt témaként szerepelt a kedvezménytörvény tervezett módosításának ügye. Kovács László elmondta: a külügyi tárca szakértői szinten napokon belül megkezdi a konzultációt az ellenzéki pártokkal a kedvezménytörvény-módosítás tervezetéről. Számításai szerint a kormány már december elején be tudja nyújtani az előterjesztést a parlament elé, ám a zsúfolt napirendet, a költségvetési vitákat figyelembe véve a plenáris tárgyalás valószínűleg februárra csúszik át. Az EBESZ mellett konzultálni fogunk az EU-val, az Európa Tanáccsal, a határon túli magyar szervezetekkel és pártokkal, és természetesen a szomszédos országok kormányaival is – hangsúlyozta Kovács László.

Rolf Ekéus üdvözölte, hogy megszületett a politikai akarat a jogszabály módosítására. Emlékeztetett arra, hogy az EBESZ már korábban megtette általános észrevételeit a kedvezménytörvénnyel kapcsolatban, és Bukarestben, valamint Pozsonyban is konzultált ez ügyben. A főbiztos a találkozón szorgalmazta a magyarországi nemzeti kisebbségek parlamenti képviseletének megoldását. Kovács László ezzel kapcsolatban jelezte vendégének, hogy az ehhez szükséges jogszabály kétharmados parlamenti támogatást igényel, így egyeztetésekre van szükség az ellenzéki pártokkal. A külügyminiszter kitért arra, hogy az október 20-i önkormányzati választásokon több mint ezer kisebbségi képviselőt választottak, és ezek nagy része roma. Utalt arra is, hogy a mostani megbeszélésen téma volt a magyarországi roma kisebbség helyzete, a felzárkóztatást célzó folyamat.

Kovács László közölte, hogy szeptemberben találkozott az RMDSZ vezetőivel, és megkérdezte tőlük, számukra elengedhetetlen-e a kedvezménytörvényben jelenleg szereplő munkavállalási kedvezmény. A romániai magyar szervezet vezetői határozott nemmel válaszoltak – hangsúlyozta Kovács László. A külügyminiszter kiemelte: a kormány kezdettől fogva arra törekedett, hogy a kedvezménytörvény eredeti céljai ne sérüljenek, vagyis a határon túli magyarok szülőföldjükön boldoguljanak, és az anyaország segítse őket nemzeti, kulturális és nyelvi identitásuk megőrzésében. Csak olyan módosításokat hajtunk végre, amelyek nem sértik e két fontos célt – fűzte hozzá Kovács László.