Az új törvény szerint a pénzügyminiszter az adóhatóság számára kötelező érvényű iránymutatást adhatna arra vonatkozóan, hogy az adóhatóság hogyan értelmezze a törvényeket. Az Orbán-kormány volt pénzügyi államtitkára szerint ez a passzus törvénysértő.

Az Orbán-kormány volt pénzügyi államtitkára szerint a jogalkotási törvényt sérti az adózás rendjéről szóló törvénynek az egyik passzusa. Tállai András szerint a készülő adótörvény szemben áll az Alkotmánybíróság egyik határozatával is, amely kimondja, hogy a miniszter nem adhat ki kötelező érvényű törvényértelmezést. Tállai szerint a szakmailag felkészült adóhatóság feladata a parlament által elfogadott jogszabályok értelmezése. “Súlyosan sérti sajnos az adózó érdekét is, hogy lényegében politikus fogja megmondani, hogy adott kérdésben hogyan kell értelmezni az adójogszabályokat” – véli Tállai András.

A Pénzügyminisztérium szóvivője szerint csak arról van szó, hogy ezután az adóhatóság a hasonló ügyekben majd mindenkire nézve egyformán jár el, a miniszter pedig – ígérik – nem fog gyakran élni ezzel a jogával. “Ha az APEH ügyfelének nem tetszik, elmehet a bírósághoz és a bíróságtól kérhet egy állásfoglalást, hogy az APEH jogértelmezése helyes-e, illetve a pénzügyminiszteré, ha felsőbb szintről jön az utasítás”- mondta Máté Dániel a PM szóvivője. Az ellenzék ennek ellenére kéri a kormánytól, hogy módosítsa az adótörvénynek ezt a passzusát.