Románia nyolc évtizedig húzódó tárgyalások után közel áll ahhoz, hogy visszaszerezze Magyarországtól a Gozsdu Alapítvány közel egymilliárd dollárt kitevő vagyonát – írta csütörtöki számában a Curierul National című román napilap.

A román lap szerint a Románia és Magyarország között 1953-ban kötött megállapodás – amelyben mindkét fél lemondott az egymással szembeni követelésekről – a Gozsdu-vagyonra nem vonatkozik, mivel a szerződés a magánszemélyek követeléseire nem tért ki, a Nagyszebenben 1996-ban újjáalapított Gozsdu Alapítványt pedig jogi magánszemélyként jegyezte be a bíróság.

Az alapítvány létrehozója – a Magyarországon Gozsdu Elekként, illetve Gozsdu Manóként ismert Emanuil Gojdu – születésének 200. évfordulója alkalmából Bukarestben szerdán a Román Akadémián ünnepi ülést rendezett a román külügyminisztérium és a nagyszebeni alapítvány. Adrian Nastase miniszterelnök és Mircea Geoana külügyminiszter jelenléte az ülésen a legvilágosabb jelzés volt arra, hogy Románia nem mondott le a neves román ügyvéd és politikus 1869-es örökségének teljes visszaköveteléséről – írta a Curierul National.

A lap szerint a nagyszebeni Gozsdu Alapítvány bírósági úton is követelhetné a probléma megoldását, de a román és a magyar miniszterelnök idén júliusban tartott kolozsvári találkozóján “olyan tényleges nyitás volt tapasztalható a két ország kapcsolataiban, hogy komoly lehetőség látszik a kérdés tárgyalásos rendezésére”. A Gozsdu-vagyon sorsáért a román kormány továbbra is felelősséggel tartozik, 1952 óta most vagyunk a legközelebb ahhoz, hogy visszaszerezzük azt – idézte Mircea Geoana külügyminisztert a román lap.

A román lap szóvá tette, hogy Magyarország bukaresti nagykövete nem volt jelen az ülésen, ahol egyébként két román akadémikus mellett ő is megkapta a román miniszterelnök és a külügyminiszter évfordulós Gozsdu-emlékérmét. “Kétségtelenül fontosabb ügyekkel volt elfoglalva, ezért képviselőjét küldte az ülésre. Lehet, hogy azért is, mert tudja, hogy novemberben szakértői tanácskozás lesz a kérdésről Budapesten, és – jól értesült források szerint – ezt követően Adrian Nastase november végi magyarországi látogatása során végleg rendezésre kerül az ügy” – hangsúlyozta a Curierul National.