Csehország - már hamisítják az elektronikus aláírást

2001.03.21. Számítástechnika.hu

Két cseh számítógépes szakértő rájött arra, hogyan lehet meghamisítani az elektronikus aláírást - jelentette be Prágában az Icz számítógépes szoftvercég, Csehország egyik vezető szoftvercége.
Az Icz képviselői bejelentették, hogy felfedezésük az elektronikus aláírás egyik legegyszerűbb formáját, a PGP formát érinti. Bár ezt az elektronikus aláírást a szakértők "a szegények aláírásának" becézik, mert ingyenesen, illetve olcsón hozzáférhető, világszerte több tízmillió ember használja.

  • Az aláírás algoritmusait nem tudjuk ugyan megbontani, de rájöttünk, hogyan lehet ezt az aláírást megkerülni - mondta Jirí Hejl, a cég egyik szakértője. - Módszerünkkel meg lehet kerülni az aláírást és például nyugodtan lehet fogyasztani az így aláírt számláról - jegyezte meg.

Cseh számítógépes körökben a bejelentés nagy feltűnést keltett. A szakértők azonnal igyekeztek megnyugtatni a kedélyeket, s rámutattak arra, hogy manapság már a bankok és a komoly cégek az elektronikus aláírás sokkal magasabb színvonalon biztosított változatát használják. Ennek ellenére a PGP aláírás megkerülésének lehetősége komoly gond. - A PGP-t jelenleg az emberek milliói használják különféle üzletekre, hivatalos ügyintézésre. Számukra ez nagyon kellemetlen következményekkel járhat - mondta Petr Koubsky, a Softwarové Noviny szaklap szerkesztője.

  • kapcsolódó anyagok
ELEKTRONIKUS ALÁÍRÁS