A Fujitsu csoportos pernek lesz kénytelen elébe nézni Kalifornia államban (is), amiért nem kezelte megfelelően a merevlemezi gyártási hibáival kapcsolatban korábban felmerült problémákat.

A “Shepherd, Finkelman, Miller and Shah” ügyvédi iroda által október 23-án a kaliforniai legfelsőbb bírósághoz benyújtott vádiratban felperesek a Fujitsu Computers-t és a HP-t, valamint mintegy száz másik céget azzal vádolnak, hogy bár azok már jó ideje tudtak az MPG3xx szériába tartózó merevlemezek hibáiról, de ennek ellenére nem figyelmeztették vásárlóikat a potenciális adatvesztés veszélyére.

A Fujitsu 2000 szeptembere és 2001 szeptembere között kiszállított mintegy 10 millió 3,5″-os merevlemezeinek 2-3% egy fatális gyártási hiba folytán magasabb hőmérsékletek mellett megadja magát. A hiba az egyik vezérlő-áramkörben lép fel, és akár komoly adatvesztéshez is vezethet. A hibás merevlemezek elsősorban az NEC, az IBM és a Hitachi részére kerültek kiszállításra, de a Fujitsu saját gépeibe is jutott belőlük.

A Kaliforniában most benyújtott vádak szerint az alperesek a helyett, hogy valóban kezeték volna a problémát, mindössze egy ugyanabból a szériából származó másik példányra – ami szintén nagy eséllyel ment tönkre – cserélték ki a hibás meghajtókat a garancia keretében, amelynek következtében azonban a vásárlók továbbra is ki voltak téve az adatvesztés veszélyének, és így az újabb károk elszenvedésének, amelyek megtérítésére természetesen már nem terjed ki a jótállás. A felperesek az ügyben a keletkezett károk megtérítése mellett büntetési kártérítés kiszabását, valamint az összes hibás meghajtó visszahívását is követelik.