Az Intergraph – Intel szabadalomsértési pert vezető amerikai bíró szerdai végzésében megtiltotta a chipóriás számára, hogy forgalmazza Itanium processzorait.

A bíró az ítéletet azonban azonnali hatállyal fel is függesztette, lehetőséget biztosítva ezzel az Intel számára, hogy fellebbezést nyújtson be az ügyben. A bíró határozatát követően a chipóriás egyik szóvivője elmondta, hogy a társaság 100 millió dollárt fizet az Intergraph-nak a kérdéses szabadalmak licenszéért, amennyiben a fellebbezés során is veszítene.

Az amerikai bíróság néhány héttel ezelőtt megállapította, hogy az Intel Itanium processzorai sértik az Intergraph szabadalmait. A Santa Clara-i (Kalifornia) székhelyű chipóriás ezért 150 millió dollár kártérítést köteles fizetni az Integraph-nak. Az ítélet szerdai megerősítésével azonban megnyílt az út a fellebbezési eljárás előtt.

Az Intel áprilisban megállapodást kötött az Intergraph-fal, amely szerint a társaság 150 millió dollár kártérítést fizet, amennyiben elveszíti a pert. A chipóriás a megállapodás szerint további 100 millió dollárt fizet, ha fellebbez, de ismét veszít. Ez a 100 millió dollár azonban már biztosítani fogja a társaság számára a kérdéses szabadalmak licenszét. A két társaság emellett nem zárta ki annak lehetőségét sem, hogy esetleg peren kívül megegyezzenek a szabadalmak licenszeléséről.

Amennyiben a mostani fellebbezés során az Intel nyerne, visszakapná az Intergraph-nak korábban már kifizetett 150 millió dollárt, mentesülne a licenszdíj fizetési kötelezettség alól, és Itanium processzorait is szabadon értékesíthetné a továbbiakban.