Az országgyűlési képviselők fizetése húsz százalékkal emelkedik – derül ki a 2003. évi költségvetés tervezetéből. A közjogi méltóságok bérét csaknem megkétszerezik, akik így a minimálbér huszonötszörösét vihetik haza – írja a Magyar Hírlap.

Jelentősen nő a politikai vezetők, közjogi méltóságok és a képviselők fizetése és költségtérítése. Bár a köztisztviselői illetményalap nem változik, a képviselők alapdíja ennek ötszöröséről hatszorosára, vagyis a korábbi 165 ezer forint helyett 198 ezer forintra nő. A tervezett infláció négyszeresét jelentő emelés növeli a bizottsági pótlékokat és a költségtérítéseket. Ez utóbbi ráadásul adómentes, éves szinten több mint 3,8 millió forintra rúg egy-egy képviselő esetében.

Gál J. Zoltán kormányszóvivő néhány napja jelentette be, hogy terveik szerint az állami vezetők bére két év alatt, két lépcsőben igazodik a főtisztviselői javadalmazáshoz. A változtatás célja, hogy a miniszterelnök illetménye meghaladja a beosztott köztisztviselők illetményét. Két év múlva egy politikai államtitkár ugyanannyit keres majd, mint egy közigazgatási államtitkár, illetve a miniszterek ennél 25 százalékkal többet kapnak.

A miniszterelnöki illetmény most 693 ezer forint, a miniszteri fizetés pedig 461 200 forint. A kormányfő havi illetménye – a törvényjavaslat szerint – egy főtisztviselővé kinevezett közigazgatási államtitkár illetményének másfélszerese: havi 1 millió 287 ezer forint. Hasonló emelést kap a köztársasági elnök, az Országgyűlés, az Alkotmánybíróság és a Legfelsőbb Bíróság elnöke is. Az emelésnek csak 50 százalékát kapják meg januártól, a többi 2004-től jár nekik.

A köztisztviselői illetményalapot viszont az idei szinten befagyasztják, s a kistisztviselők illetménye 2003-ban nem követi az államapparátus csúcsán esedékes bérrendezést – teszi hozzá a Magyar Hírlap.