Mintegy száz szélsőséges, bőrfejű fiatal tartott gyülekezetet vasárnapra virradó éjszaka Szlovákiában a csaccai (Cadca) járás egyik falujának benzinkútjánál. A rendőrök huszonnégyüket előállították azzal a gyanúval, hogy mások szabadságjogai elleni támadásra bujtogattak.

A SITA nevű szlovák kereskedelmi hírügynökség rövid vasárnapi jelentése szerint a szkinhedek rendzavarása rendőrségi beavatkozást tett indokolttá. Az előállítottaknál házkutatásokat tartanak.

Mások szabadságjogai elleni bujtogatás, jogtalan fegyvertartás és tiltott fasiszta jelképek használata miatt vádat is emeltek tíz bőrfejű ellen.

A rendőrség két éve tartotta szemmel a bőrfejűek Csacán és környékén szervezkedő csoportját. A százegy bőrfejű közül huszonnégyet még az éjszaka folyamán előállítottak, majd házkutatásokat tartottak náluk és az előkerült bűnjelek alapján tíz személy ellen vádat emeltek. A házkutatások során a rendőrség a találkozó szervezőjénél fegyvert, különféle fasiszta propaganda-anyagokat és mások szabadságjogai elleni lázító eszmék népszerűsítésére, felbujtásra alkalmas jelképeket találtak.

Szlovákiában – kivált az ország észak-nyugati térségében – meglehetősen gyakoriak a bőrfejűek hasonló összejövetelei. Ilyenkor fasiszta jelképeket és idegengyűlöletre uszító nyomtatványokat koboznak el a szélsőségesektől. A bőrfejűek általában valamilyen zenei eseményhez kapcsolódó szervezkedéseit a rendőrség szigorúan szemmel tartja, mert a szlovákiai bőrfejűek gyakran támadnak meg vétlen, általában más bőrszínű embereket.