Christian Ghisler Magyarországon is közkedvelt programja, a Windows Commander jogi viták elkerülése végett új nevet kapott.

Christian Ghisler svájci programozó immár 9 éve fejleszti folyamatosan a Windows Commander névre keresztelt file-kezelő programot. A Windows Commander évek óta magyar nyelven is elérhető és hazánkban is nagy népszerűségnek örvend. Mint a programozó weboldaláról kiderül, 2002 nyarán levelet kapott egy ügyvédi irodától, mely a Windows márkanév jogait védi. Mint a levélből kiderült, a Windows Commander név azt a benyomást keltheti a felhasználóban, hogy Microsoft termékről van szó. Némi mérlegelés után Ghisler úgy döntött, nem száll harcba az ügyvédekkel és megváltoztatja programjának nevét. Egy jogásszal közösen több lehetőség közül végül a Total Commander nevet választották. A program új verziója már Total Commander 5.5 néven tölthető le.

Ghisler elmondta, hogy 1993-ban, amikor a fejlesztést elkezdte, a Windows Commander név adta magát. A program ősapja a Norton Commander, melynek felépítését a kétablakos felépítés máig őrzi. Akkoriban számos DOS-os file-kezelő program látott napvilágot, mindegyik Commander néven. Ghisler ekkor határozta el, hogy hasonló programot készít Windows operációs rendszer alá, így született meg a Windows Commander. A program 9 év után most új nevet kapott, az azonban rejtélyes, hogy a Microsoft ügyvédei miért 9 év után kezdték kifogásolni az elnevezést.

A névváltoztatás Ghisler elmondása szerint előnyökkel is jár, ugyanis ezek után szabad út nyílik más operációs rendszerekre történő átírásra (pl. Linux, Pocket PC stb.).