Magyarországon jelenleg minden 20 videojátékból 19 kalózpéldány, ami azt jelenti, hogy a forgalomba kerülő CD-ROM-ok 95 százaléka nem jogtiszta. A kalóz adathordozók ára 1000 forint körül mozog, így 4 milliós eladás után 4 milliárd forintos fekete-jövedelem keletkezik. A folyamat mára a CD- és a DVD-piacot is elérte – írja a Magyar Hírlap.

A hazai videojáték piacon furcsa helyzet állt elő. A magyarok állandóan játszanak, de nem a jogtiszta CD-k révén, hanem az olcsón másolt kalózpéldányokkal. Az értékesített jogtiszta játékprogramok ára ritkán emelkedik, ám az eladás évek óta stagnál. Ebbe az is belejátszik hogy az újabb, jelentős fejlesztői munkát követelő programok ma már a 10 ezer forintot is meghaladják. Ez az ár tovább szűkíti azok körét, akik egyáltalán hajlandóak költeni a programokra. Mivel azonban az emberek játszani akarnak, inkább megveszik a pár száz forintos kalózmásolatot.

A helyzet mára odáig fajult, hogy sem a DVD-, sem a CD-piac nincs biztonságban. A fizetőképes keresletet jellemzi, hogy míg Svájcban egyhavi átlagfizetésből 46-47, Németországban 40, addig Magyarországon mindössze 6-7 darab átlagos áron mozgó videojáték vásárolható meg. Így a játszani vágyók vagy az interneten hajkurásszák a feltört biztonsági kódú programokat, vagy bevállalják a kalózpéldányokat. Mindez valamennyire érthető a játékos kedvű vásárlónál, hiszen épp eleget öl bele az egyre nagyobb hardverigényű játékok miatt a PC fejleszésébe, ami szintén nem olcsó dolog.

A hazai piacon a kereskedelmi forgalomban mintegy 200 ezer darab játék 4000 forintos átlagárral számolva 1 milliárdos piaci forgalmat ad. Ugyanakkor a legális forgalomban legalább 1 millió CD-ROM talál gazdára. A feketekereskedelem viszont több milliárdos kárt okoz a terjesztőknek. Az illetékesek pedig tehetetlenek, hiszen a másolások nagy részét magánszemélyek és nem cégek követik el, így nagyon nehéz a nyomukra bukkanni.