A konvent vezető testülete nem ért egyet azzal, hogy maradjon ki az új unióból minden tagállam, ahol nem támogatja majd népszavazás az EU alkotmányát.

Az EU jövőjéről, belső reformjáról tanácskozó konvent elnökségét erőteljesen foglalkoztatja az a kérdés: hogyan érvényesül majd az unió alkotmánya, és mi történjék abban az esetben, ha az alaptörvényt egyes tagállamok elutasítják. A vita egy olyan záradék beiktatása körül csúcsosodott ki, amelynek értelmében azok a tagországok, amelyek nem fogadják el az új szerződést, automatikusan kimaradnának az új unióból. Íly módon egy-egy népszavazás nem pusztán az alkotmányról, hanem – elutasítás esetén – az EU-kilépésről is döntene. Hosszú vitát követően az elnökség végül úgy döntött, hogy mégsem foglalja be a záradékot a konvent elnöke által egy hete ismertetett alkotmánytervezetbe.

A vitában elsősorban Ana Palacio spanyol külügyminiszter, konvent-tag érvelt azzal, hogy az EU készülő alkotmánya ugyan erős, alkotmányos jellegű szerződés, de végső soron mégiscsak egy “sima” szerződés, s a nemzetközi törvények szerint a szerződések jóváhagyásához és előírásainak alkalmazásához nincs szükség népszavazásra. Ez a megoldás már csak azért sem volna kézenfekvő szerinte, mert egy-egy népszavazás eddig mindig az EU-tagországok belső ügyeivel volt kapcsolatos. Az EU új alapszerződését is megtestesítő alkotmány végső tervezete várhatóan 2003 nyarára készül el, s az államfők és miniszterelnökök kormányközi konferencia keretében döntenek majd sorsáról.