Kemény szigorítások elé néznek az Európai Unióban bejegyzett cégek. Az új szabályok az amerikai Enron-típusú botrányokat hivatottak megelőzni Európában.

Az Amerikai Egyesült Államok piacát megrázó válsághelyzetek megelőzésére az EU új rendelkezésekkel kívánja növelni a befektetők biztonságát, s megelőzni a gazdasági bűncselekményeket. (Az Enron amerikai energetikai óriáscég meghamisította könyvelési adatait annak érdekében, hogy a vállalat nyereséges legyen. A botrány kipattanását követően az óriáscég csődbe ment.)

A jogi szakértők tervezete ezen a héten kerül az Európai Bizottság elé, s kiszivárgott hírek szerint a javaslat megrázó lesz a menedzsmentek számára, különösen a Németországban, Franciaországban, Olaszországban és Spanyolországban működő cégeknél. Részletek még nem ismeretesek, de sajtóinformációk szerint az európai vállalkozások joggal aggódhatnak a szakértők által kidolgozott szabályok miatt, ugyanis a jogászok igen közel állnak ahhoz, hogy az Egyesült Államok mintájára EU-szerte kötelező érvényű, szigorú jogszabályt tegyenek le az asztalra.

A Bizottság hat hónapot adott a cégjog szakértőiből álló csoportnak olyan, szigorító jellegű ajánlás elkészítésére, amely az EU-tagországok igen eltérő vállalatvezetési szabálycsomagjai között valamelyest összhangot teremt. Az európai cégeket az elképzelések szerint első lépésben ösztönözni fogják arra, hogy alkalmazkodjanak az új irányelvekhez. Amennyiben viszont nem sikerül ennek eleget tenniük, sokkal keményebb követelményeknek kell alávetni magukat.