Jánosi György szerint a családon belüli erőszak ellen hatékonyan csak széles körű társadalmi összefogással lehet fellépni, ennek kialakulását segítené a Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium (GYISM) jövőre induló figyelemfelhívó, felvilágosító kampánya.

A gyermek-, ifjúsági és sportminiszter erről hétfőn azután beszélt az MTI-nek, hogy megbeszélést folytatott Morvai Krisztina büntetőjogásszal, a Női és Gyermekjogi Kutató és Oktatóközpont vezetőjével a családon belüli erőszak megfékezéséről. A miniszter elmondta: elképzeléseik szerint a tárca által már korábban tervbe vett kábítószer-fogyasztás és rasszizmus elleni kampányt egészítenék ki az erőszak-ellenességre felhívó elemekkel. A hamarosan a kormány elé kerülő nemzedéki életpályamodell keretében javaslatot tesznek a gyermekjogi országgyűlési biztos intézményének létrehozására is, amely kiemelten foglalkozhatna a családon belüli erőszakkal.

A szaktárca vezetője utalt arra: a GYISM szívesen vállalna szerepet abban a kormányon belüli koordinációs munkában, amelyet Morvai Krisztina és munkatársai is szorgalmaznak a családon belüli erőszak visszaszorítása érdekében. Morvai Krisztina az MTI-nek nyilatkozva elmondta: a nap folyamán találkozott Hegedűs Andrással, a Belügyminisztérium helyettes államtitkárával és Lendvai Ildikóval, az MSZP frakcióvezetőjével is, akiknek szintén átadta azt az eddig összegyűlt mintegy 25 ezer aláírást, amely határozott állami fellépést követel a családon belüli erőszakkal szemben.

A büntetőjogtász hangsúlyozta: az erőszak folyamába hatékonyan csak a rendőrség tud azonnali jelleggel beavatkozni, s ezekkel a beavatkozásokkal életeket menthetnének. Elmondta azt is, hogy Lendvai Ildikó ígéretet tett arra, hogy a rendelkezésére álló eszközökkel elő fogja segíteni az Országgyűlésben a családon belüli erőszak visszaszorításához szükséges lépések megtételét, s az MSZP-frakción belül felelőst jelöl ki a területre, a civil szervezetekkel és a kormánnyal való kapcsolattartásra.

Morvai Krisztina hangsúlyozta: a megfelelő jogszabályok megalkotása mellett szükség van az azonnali cselekvésre, hiszen a nemzetközi tapasztalatok azt mutatják, hogy amennyiben komolyan veszik a problémát, az áldozatok száma viszonylag rövid idő alatt radikálisan csökkenthető. A büntetőjogász jelezte: Magyarországon minden héten meghal egy nő házastársa, vagy élettársa erőszakos magatartása következtében és minden hatodik órában történik olyan családon belüli erőszakos bűncselekmény, amely miatt büntetőeljárás is indul.