Mint arról a FigyelőNet korábban beszámolt: jövőre kettő helyett csak egy százalékkal növelné a nyugdíjpénztáraknak átadott tagdíj mértékét a kormány. Ez derül ki a parlament elé kerülő javaslatcsomagból. A honatyák ma szavaznak a jövőre esdékes adóváltoztatásokhoz – köztük az egyszerűsített vállalkozói adóhoz – beterjesztett módosító, szigorító indítványokról is.

A pénzügyi tárca képviselői még tegnap este is egyeztettek a kormánypárti frakciók szakértőivel, hogy megállapodjanak a változtatásokról. A Népszabadság keddi száma azt írja úgy tudja, a kormánypárti képviselőcsoportok és a pénzügyi tárca álláspontja tegnap még jó néhány kérdésben eltért egymástól. A bizottsági módosítási indítványként kerül ma a parlament elé több olyan javaslat, amelyről vélhető, hogy tulajdonképpen a kabinet változtatási szándékát takarja. Ezt mutatja, hogy e javaslatokat – a Népszabadság információi szerint – a kormány is elfogadásra javasolta a frakcióknak.

A vitatott indítványok között szerepel a telefon-áfa leírásának korlátozása is. Az utolsó pillanatban benyújtott módosító indítvány szerint a cégek csupán a telefonszámlájukban foglalt áfa 70 százalékát igényelhetnék vissza az adóhatóságtól. A maradék 30 százalék visszaigénylését arra hivatkozva korlátozná a kabinet, hogy ezzel a magáncélú telefonhasználat adóleírását akadályozza. A szakértők számítása szerint ez a cégek számára a telefonköltség 7,5 százalékos emelését jelenti. Igaz, a költségvetés számára ugyanakkor húszmilliárdos bevételt hoz – írja a Népszabadság.

Ma dönt a parlament az egyszerűsített vállalkozói adóról (eva) szóló törvény módosításairól is. A kormány általában azokat az indítványokat javasolja elfogadni, amelyek szigorítanak a szabályokon, és bezárják a kiskapukat. Ugyanakkor az alapvető elvek nem változnak: a kedvező új adót a 15 millió forintnál kisebb éves bruttó bevételű cégek választhatják, általában azok, amelyeknek más társaságban nincs részesedésük. A minden különösebb adminisztráció nélkül befizetendő, a bevétel 15 százalékát jelentő adó helyettesíti a nyereség- és az osztalékadót, a személyi jövedelemadót és az áfát.