A pápa rendeleti úton kívánja kizárni a papi pályáról a homoszexuálisokat. A La Repubblica értesülése szerint küszöbön áll egy ilyen értelmű vatikáni dokumentum közreadása.

A lap által idézett szövegből kitűnik, hogy a pápa el akarja távolíttatni a papneveldékből mindazokat a hallgatókat, akik “homoszexuális hajlamokat” mutatnak. A tervezett intézkedés mintegy válasz az utóbbi évek botrányaira, amelyek fiatal fiúkat megrontó katolikus papok körül robbantak ki az Egyesült Államokban és több európai országban.

A homoszexuális papjelölt kizárásáról a végső döntést a szeminárium vezetője illetékes meghozni. A rektor ehhez kikérheti pszichológus tanácsát is – idézett a hivatalos dokumentumból a német hírügynökség. Mint a La Repubblica emlékeztetett, már a múltban is kötelező volt a papnövendékek “erkölcsi és pszichológiai alkalmasságának” a vizsgálata. Emiatt a homoszexuális egyéneknek korábban el kellett hagyniuk a szemináriumot. AZ utóbbi években azonban a rektorok többsége eltekintett a kizárásuktól.

A fejlett országokban drámai hiány mutatkozik fiatal katolikus papokból, emiatt rengeteg plébánia élére nem lehet vezetőt állítani. A Vatikán elvárja a papoktól, hogy tiszteletben tartsák a nőtlenség és a szexuális önmegtartóztatás előírását. II. János Pál több ízben is visszautasította a cölibátus lazítását célzó követeléseket.