Könnyen megeshet, hogy a svédek elutasítják az egységes európai pénznem bevezetését, amennyiben a kormány nem gondoskodik az ország közismerten erős társadalmi védőhálójának védelméről – figyelmeztet az igen befolyásos svéd “kékgalléros” szakszervezet vezetője.

Wanja Lundby-Wedin, a Svéd Szakszervezeti Szövetség (LO) elnöke azzal fenyegetőzik, hogy az általa vezetett szervezet csak akkor hajlandó támogatni az euró svéd bevezetését, ha a kormány elfogadja a munkanélküliség leküzdését célzó többmilliárd eurós pénzalap létrehozására és a kormány mellett működő új gazdasági tanácsadó testület létrehozására vonatkozó feltételeket. Svédországban várhatóan jövő ősszel rendeznek népszavazást az euró-csatlakozásról. A szakszervezeti vezető szeptemberi vagy októberi időpontot tart kedvezőnek a referendum megejtésére.

Bár Svédországban erős euroszkepticizmus tapasztalható, s az EMU-val kapcsolatos svéd vélemények alakulása igencsak ingatagnak mutatkozott az évek folyamán, a közvélemény-kutatások az euró támogatottságának növekedését mutatták. A kedden nyilvánosságra hozott, legfrissebb Skop-felmérés szerint azonban egyensúlyba került az euró támogatóinak és ellenzőinek aránya. A júliusban végzett legutóbbi közvélemény-kutatás óta az ellenzők aránya 6 százalékkal emelkedett – 41 százalékról 47-re -, míg a támogatók tábora hat százalékot veszített, arányuk 48 százalékra tehető. Az ellenzők mozgalmát különösen a svéd kékgalláros munkások támogatják, s a Svéd Szakszervezeti Szövetséggel (LO) folytatott tárgyalások különösen kemények. Wanja Lundby-Wedin szerint a szakszervezetek többsége támogatja az EMU-tagságot – fémfeldolgozó, ipari, papíripari és erdészeti szakszervezetek -, míg néhányan ellenzik – kereskedelmi és szállítási szakszervezetek -, s többen még nem foglaltak állást az ügyben.

A szakszervezeti szövetség üzenete egybeesett Villy Bergstromnek, a svéd központi bank igazgatóhelyettesének könyvbemutatójával. Svédország és az euró című kötetében a gazdasági szakember kifejti, hogy a svédek már a maastrichti szerződés alárásakor elkötelezték magukat az EMU-hoz való csatlakozás iránt. Megítélése szerint a svédek kötelezettsége bizonyos mértékben ahhoz hasonlítható, amit az új EU-tagok vállalnak a csatlakozási szerződés aláírásakor: nem csak joguk, hanem kötelességük bevezetni az egységes európai pénznemet, amikor teljesítik az előírt gazdasági követelményeket.

A szociáldemokrata kormánypárt vezető testülete a párt november 1-i éves kongresszusán bocsátja plénum elé a népszavazás időpontjára vonatkozó javaslatát. Az előterjesztett indítvány várható elfogadása után a szociáldemokraták egyeztetést kezdeményeznek majd a svéd parlament többi politikai pártjával, erre november végén-decemberben sor kerülhet. A Szociáldemokrata Párt a maga 144 képviselői mandátumával önmagában nem döntésképes a hétpárti svéd parlamentben, ezért a szavazásoknál általában szüksége van az euróellenes zöldek és a baloldali pártok támogatására.