A Pannon GSM botrányosnak tartja hogy a Hírközlési Döntőbizottság (HDb) tegnapi döntésében az összekapcsolási piacon is jelentős piaci erejű szolgáltatónak minősítette a mobilszolgáltatót. Jogorvoslatért bírósághoz fordul, illetve arra kéri az informatikai és hírközlési minisztert, hogy vessen véget a szabályozó hatóság “ámokfutásának” – mondta Drozdy Győző, a társaság vezérigazgató-helyettese.

A Pannon jelentős piaci erejű mobilszolgáltatónak tartja magát, ám felháborítónak tartja hogy az összekapcsolási piacon is egy kalap alá vették a “monopólium gyermekével”, a Westellel. Az európai gyakorlat szerint ugyanis a “jelentős piaci erejű szolgáltató” kategória azért jött létre, hogy megkülönböztesse a korábbi monopol helyzetű szolgáltató leányvállalatait a piacra lépőktől. A társaság azért is tiltakozik, mert a HDb ezzel a döntésével elvi lehetőséget teremtett arra, hogy beavatkozzon összekapcsolási díjainak kialakításába, ami a mobiltársaság számára hátrányos lehet. Ha ugyanis a költségszámítások alapján a Pannon GSM számára kisebb összekapcsolási díjat állapít meg a jelenlegi átlagos percenkénti 35 forintos összegnél, akkor a mobilszolgáltató bevételei jelentősen csökkenhetnek. Elvileg ugyanis a Hírközlési Döntőbizottság 30 napon belül kérheti a Pannon GSM-től azt a költségalapú összekapcsolási számítási modellt, amelyet a társaság használ.

Drozdy Győző elmondta, hogy az összekapcsolási piacon a Pannon GSM tekintetében nincs szükség semmilyen beavatkozásra, mivel a cég összekapcsolási díjai megfelelnek az európai normáknak. Hozzátette: ugyanakkor a vezetékes összekapcsolási díjak Magyarországon jóval az európai átlag fölött vannak. A vezérigazgató-helyettes kifejtette, hogy a mobilpiacon az összekapcsolási díj az Európai Unióban átlagosan 15,89 eurócent, míg a Pannon GSM 14,4 eruócentes díjat alkalmaz. Ezzel szemben a vezetékes piacon Magyarországon a szolgáltatók 3,5 eurócent körüli díjat kérnek el miközben az európai uniós átlag 1,5 eurócent alatt van. A vezérigazgató-helyettes éppen ezért úgy vélte, hogy nem a mobilpiacon kell beavatkozni, hanem a vezetékesen.

Drozdy Győző elmondta, a HDb döntésével kapcsolatban jogi és tartalmi kifogásaik vannak: a bizottság üléséről kizárták a Pannon GSM-et, holott a törvény szerint a társaságnak nyilatkozattételi joga van. Aláhúzta: a bizottság nem volt kíváncsi a piaci szereplők véleményére, jogilag hibás irányelveket alkalmazott és rossz számokat használt amikor meghozta a logikailag sem megfelelő modell alapján a döntését. Ezáltal precedenst teremtett a törvénysértő eljárásra és a versenybe való felesleges beavatkozásra is. A vezérigazgató-helyettes azt is kifogásolta, hogy a döntés elbizonytalaníthatja a külföldi befektetőket, mivel ez a távközlési piacon az európai uniósnál rosszabb feltételeket teremthet. Frischmann Gábor, a Hírközlési Felügyelet elnöke már a vitatott döntés tegnapi bejelentése során utalt rá, hogy a határozat ellen jelentősebb tiltakozásra számít a Pannon GSM részéről.