Adómentes lesz a Nobel-díj – a férj viselheti a feleség nevét – a köztársasági elnök beköltözhet a Sándor palotába.

A házasságról, a családról és a gyámságról szóló törvénynek a parlament által kedden elfogadott módosítása értelmében a férjnek is joga lesz viselni felesége családnevét. A jövőben arra is lehetőség lesz, hogy a házasulók családi nevüket összekapcsolják és ahhoz fűzzék utónevüket. A törvénymódosítás december 15-én lép hatályba. Az Országgyűlés törvényt alkotott arról, hogy a köztársasági elnök és hivatala elhelyezésére a budavári Sándor-palota szolgál. Az elfogadott jogszabály indoklásában szerepel, hogy a helyreállított Sándor-palota olyan reprezentatív műemlék épület, amely megfelel azoknak a protokolláris és biztonsági kívánalmaknak, amelyek a köztársasági elnök és hivatalának elhelyezése során támaszthatóak. A Sándor-palota kijelölése lehetőséget biztosít a köztársasági elnöknek és hivatalának arra, hogy elköltözzön az Országház épületéből.

Az Országgyűlés megszavazta az adókról, járulékokról és egyéb költségvetési befizetésekről szóló törvények módosításáról szóló előterjesztéshez benyújtott módosító indítványok közül a kormány által támogatott javaslatokat, köztük a Nobel-díj adómentességére vonatkozót. Burány Sándor pénzügyi államtitkár hangsúlyozta: a kormány támogatta, hogy a munkáltató által adómentesen természetben adható étkezés összege havi 2200 forintról 4000 forintra, a fogyasztásra kész étel vásárlására jogosító utalvány adómentes értékhatára pedig 1400 forintról 2000 forintra emelkedjen. Az üdülési csekk értékéből adott adómentes engedmény százalékos mértéke 50 százalékról 100 százalékra, összeghatára pedig 20 ezer forintról a mindenkori havi minimálbér összegére emelkedhet.

A kormány úgy határozott, hogy az adómentes iskolakezdési támogatás ne csak a tanév első napját megelőző két hónapon belül, hanem az azt követő 30 napon belül is legyen adható, és a támogatás formája bővüljön ki az utalvány lehetőségével is. Burány Sándor támogathatónak nevezte a kedvezmény kiterjesztését a számítástechnikai eszközök vásárlására. A felnőttképzésben részt vevők, illetve azon magánszemélyek is igénybe vehetik a kedvezményt, akiknek gyermeke felsőfokú oktatási intézményben első alapképzésben vesz részt. A kormány támogatta azt a bizottsági módosító indítványt is, amely visszamenőleges hatállyal rendezi a Nobel-díjhoz kapcsolódó pénzjutalom adómentességét. A társasági és az osztalékadókkal kapcsolatosan az államtitkár kiemelte: a kormány támogatja, hogy a vállalkozások által 2003-ban vagy 2004-ben beszerzett új tárgyi eszközei többségére 50 százalékos értékcsökkenési leírást érvényesíthessenek, a jelenlegi 14,5 százalék, illetve 33 százalék helyett.

Az uniós jogharmonizáció miatti átsorolások kapcsán egyes esetekben az általános forgalmi adóemelés hatályba lépését 2004-re halasztották. Az átalányadózást választó kistermelő esetében az alanyi adómentesség értékhatára 6 millió forintra emelkedik. A támogatott indítványok között szerepel, hogy a film- és videogyártás, terjesztés kedvezményes adókulcsa fennmaradjon. Az Országgyűlés az egyszerűsített vállalkozói adóról (eva) szóló törvényjavaslathoz benyújtott módosító indítványok közül megszavazta a kormány által támogatott javaslatokat. A kormány támogatta azt az indítványt, amely szerint nem választható az eva, ha a választás naptári évében vagy az azt megelőző adóévben a társas vállalkozás átalakult, vagy a vállalkozásban új tag 50 százalékot meghaladó szavazati jogot biztosító részesedést szerzett.

Letette esküjét a parlamentben Juhos Katalin és Mézes Éva, akik a Fidesz, illetve az SZDSZ frakciójában bekövetkezett mandátumlemondások miatt kerültek a pártok országos listájáról a képviselőcsoportokba. Juhos Katalin, Budapest XI. kerületének volt polgármestere Várhegyi Attila helyét foglalja el a Fidesz frakciójában, Mézes Éva szakorvos pedig Zwack Pétert váltja a szabad demokraták képviselőcsoportjában.