Az olasz képviselőház kedden elfogadta az úgynevezett Cirami-törvényt, amelynek értelmében egy vádlott kérheti az ellene folyó per áthelyezését egy másik bíróságra, ha felmerül benne a gyanú, hogy a bíró részrehajló.

A jobbközép kormánytöbbség könnyen aratott diadalt: 310 honatya szavazott igennel, négy ellene, egy pedig tartózkodott. Csakhogy a balközép ellenzék pártjai – amelyek az Olajfa szövetségbe tömörültek – ígéretükhöz híven egyszerűen nem vettek részt a szavazáson. Ehelyett a voksolás pillanatában állva lengették kezükben az alkotmány szövegét, mivel szerintük az új törvény sérti az ország alaptörvényét. A Kommunista Újjáalapítás Pártja (PRC) képviselői kivonultak a teremből. A törvény a kidolgozójáról, Melchiorre Cirami szicíliai bíróról, a jobbközép kormánykoalíció egyik képviselőjéről kapta a nevét. A most elfogadott tervezet értelmében bármelyik bírósági tárgyalást át lehet helyezni egy másik város igazságügyi hatáskörébe, ha a vádlott joggal gyanítja, hogy az ügyében illetékes bíró elfogult. A balközép ellenzék mindvégig azt vallotta, hogy e törvény tulajdonképpen Silvio Berlusconi miniszterelnök védelmére született, mivel még érvényben vannak ellene korábbi korrupciós ügyek miatti eljárások.

Éppen egy most zajló perben vádolják Berlusconit azzal: 1980-ban úgy szerezte meg az irányítást egy élelmiszercég felett, hogy megvesztegetett egy bírót. Ebben állítólag korábbi jogi tanácsadója, a legerősebb kormánypártnak, a Forza Italiának a képviselője, Cesare Previti is közreműködött. Mindketten azt próbálták elérni, hogy a tárgyalást helyezzék át Milánóból egy másik bíróságra. Szerintük ugyanis a kijelölt bíró ugyanúgy a baloldal politikai érdekeit képviseli, mint sok más igazságügyi tisztségviselő, akik az elmúlt években – mint Berlusconi vallja – koncepciós alapon folytattak “hajtóvadászatot” a médiamágnásból lett miniszterelnök és a jobboldal számos politikusa ellen. Egy folyamatban lévő per színhelyének áthelyezése nemcsak bírócserét jelente, hanem azzal is járhatna, hogy – mivel a tárgyalást újrakezdik – az idő múlásával elévülhet az egész ügy (mint ahogy az Berlusconi több perének esetében is történt).

Luciano Violante, a Baloldali Demokraták frakcióvezetője az igazságügyi rendszer és a demokrácia szégyenének nevezte a kedden elfogadott új törvényt, amely szerinte alapvetően sérti az alkotmányt, akárcsak azt az elvet, miszerint a törvény előtt mindenki egyenlő. A jobbközép honatyái viszont úgy vélik, hogy csak most vált mindenki egyenlővé a törvény előtt. Ezzel ki nem mondva is arra utaltak, hogy szerintük csak ez a törvény biztosíthatja a jobbközép bármely politikusa számára a védelmet a “baloldal befolyása alatt álló” bírókkal szemben.