Nem volt meglepetés az adótörvények módosító javaslatainak megszavazása során. Átalakulással nem lehet evás céget csinálni, viszont csak a végrehajtható köztartozás számít kizáró oknak. Jövőre az ígért 8 százalék helyett csupán 7 százalék lehet a magán-nyugdíjpénztári befizetés mértéke, sovány vigasz, hogy a dolgozói részvényprogramban 300 ezer helyett 500 ezer forintig kedvezményes a részvényjuttatás. Az áfatörvény módosításai a cégek telefonszámláit és az éttermeket kedvezőtlenül érintik, a szállodák viszont megúszták a levonási tilalmat.

Az eva-törvényhez benyújtott módosító indítványok szavazása nem hozott meglepetést. A kormány javaslatait elfogadták, a többit elvetették a képviselők. Az egyszerűsített vállalkozási adót az a vállalkozó választhatja, akinek árbevétele áfával együtt nem haladja meg az évi 15 millió forintot, nincs köztartozása, és erről az eva választásakor nyilatkozik. Jelentős módosítás, hogy csak végrehajtható köztartozás esetén zárják ki az adóalanyt az eva választásának lehetőségéből.

Nem evázhat az a vállalkozás, amely az elmúlt két évben átalakult – különös tekintettel a kiválásra és az összeolvadásra – vagy a vállalkozásban új tag 50 százalékot meghaladó szavazati jogot biztosító részesedést szerzett. Nem fogadta el az Országgyűlés azt a passzust, amely az elmúlt két évben 500 ezer forint nettó árbevételt követelt volna meg az evázni kívánóktól. Ehelyett elég, ha valamennyi árbevételt fel tud mutatni az adózó az elmúlt két évben.

Az adótörvények módosítása során a parlament dönt arról, hogy a kormány javaslatának megfelelően nem jövőre, hanem csak 2004-ben emelkedik 8 százalékra a magánnyugdíjpénztárba fizetendő tagdíj, 2003-ban a jövedelem 7 százaléka lesz ez az összeg. Az áfatörvény módosításai között elfogadták, hogy a vállalkozások telefonszámlájából csupán az áfa 70 százaléka vonható le. A szállodai szolgáltatásokra vonatkozó áfa-levonási tilalmat viszont képviselői javaslatra törölték törvényből. Az áfa azonban nem lesz levonható többek között az éttermi vagy a cukrászati szolgáltatások igénybevétele után.

A társasági és az osztalékadókkal kapcsolatosan a vállalkozások a 2003-ban vagy 2004-ben beszerzett, előállított új tárgyi eszközei többségére, valamint az említett időszakban megszerzett, előállított szellemi termékekre gyorsított, 50 százalékos értékcsökkenési leírást érvényesíthetnek a jelenlegi 14,5 százalék, illetve 33 százalék helyett. A dolgozói részvényprogramok keretében nem 300, hanem 500 ezer forintig kedvezményes a részvényjuttatás. A korábban javasolt 350 ezer helyett 400 ezer forint éves árbevételig számít mezőgazdasági őstermelőnek az adózó. Az önkormányzatok határozott idejű helyi adókedvezmény-, illetve -mentességnyújtási lehetőségét 2002. december 31. helyett 2003. március 31-ig tette lehetővé a parlament. Elfogadták az ellenzéki Font Sándor és Tállai András javaslatát, amelynek értelmében az oktató, illetve az ismeretterjesztő CD-lemezeket 25 helyett 12 százalékos áfa terheli.