Rasszista honlapokat tiltott le a Google

2002.11. 6. origo / Roma Sajtóközpont (RSK)

A Google internetes keresőoldal - a világhálón terjedő internetes rasszizmus elleni védekezésül - törölte adatbázisából több mint száz, túlnyomórészt neonáci weblap címét.

A legnépszerűbb keresőoldal letiltott több mint száz rasszista tartalmú weblapot. Az intézkedés alapjául szolgáló jelentést az egyesült államokbeli Harvard egyetemen készítették: a jogi kar hallgatói egy automatikus tesztprogramot futtattak végig a Google 2,5 milliárd címet tartalmazó adatbázisán, melynek eredményeként 113 olyan, elsősorban neonáci oldalt találtak, melyek tartalma sértheti a német és francia törvényeket.

Arról, hogy pontosan mely oldalakat törölték és milyen kritériumok alapján, az üzemeltető cég vezetése nem nyilatkozik. A CNET News.com hír-portál kérdésére a cég illetékese a következőket válaszolta: "Minden egyes bejelentést külön-külön megvizsgálunk - így történt ez a "Harvard-jelentés" esetében is - és amennyiben indokoltnak véljük, megtesszük a szükséges lépéseket.

Csak konkrét panaszok alapján intézkedünk, hogy elkerüljük az esetleges jogi összetűzéseket, mi magunk azonban nem keressük a vitatható tartalmú anyagokat". Vannak, akik kifogásolják a Google eljárását, szerintük, ha a linket nem is biztosít a találatokhoz a kereső, de legalább a kérdéses site-ok listáját megadhatnák.

  • kapcsolódó anyagok
GOOGLE