Nem talált bizonyítékot az adóhivatal arra, hogy az úgynevezett hosszú bájtok éjszakáján adatokat módosítottak vagy töröltek volna a hivatal számítógépes rendszerében – mondta Király László György, az adóhivatal elnöke szerdán Budapesten sajtótájékoztatón.

Király László György hangsúlyozta, hogy a vizsgálat alapján nem volt motiváció a “Fidesz-közeli cégek” adatainak módosítására, mivel a megjelölt cégek adótartozásának nagyságrendje ezt nem indokolta. Az adóhivatal vizsgálatának eredményét megerősítette, a HUNAUDIT Kft. független cég is.

A HUNAUDIT Kft. javaslata alapján megvizsgálták azt is, hogy a számítógépes, illetve a papíralapú nyilvántartásban van-e eltérés. A vizsgálat itt is azt állapította meg, hogy a papírokon szereplő adatok, s a számítógépek adatállománya megegyezik az összes vizsgált esetben. Az elnök hozzátette, hogy az ügy vizsgálatát lezárták és csak érdemi új tény, vagy adat esetén térnek arra vissza. A vizsgálat 7,5 millió forintba került az adóhivatalnak. Ugyanakkor az adóhivatal még vizsgálja, hogy 1999 májusától egy elnöki tanácsadó 386 magánszemély, illetve gazdasági társaság adatait kérdezte le az adóhivatal rendszeréből. Ezekben az esetekben felmerülhet a jogosulatlan adatkezelés. A 386 megfigyeltből 187 magánszemély, 199 gazdasági társaság volt.

  • Annak megállapítása, hogy pontosan hány esetben történt jogosulatlan adatkezelés nagyon nehéz, több magánszemély esetében azonban ez valószínűnek látszik – fogalmazott Király László György. Az elnök közölte: megkeresték a lekérdezéseket végző személyt annak érdekében, hogy egyeztessék miért történtek a lekérdezések, azonban a volt elnöki tanácsadó nem működött együtt az adóhivatallal. Király László György hozzátette, hogy a lekérdezetteket levélben tájékoztatták, 15 százalékuk hozzájárult, hogy nevüket nyilvánosságra hozzák. A lista várhatóan még a héten felkerül az adóhivatal honlapjára.