A holland parlament alsóháza úgy döntött, hogy az EU-bővítéssel kapcsolatos referendum lehetőségének megvizsgálására kéri fel a holland kormányt.

Az alsóház csekély többséggel meghozott döntésével megnyílik az út azok előtt az országos felmérések előtt, amelyek a 2004-ben csatlakozásra váró országok belépésével kapcsolatos lakossági véleményeket tárnák fel. A D66 párt baloldali liberálisai által tett javaslatot a Pim Fortuyn Párt (LPF) és a Munkáspárt (PvdA) is támogatta. A kereszténydemokraták (CDA) és a liberálisok (VVD) ellenzik a népszavazást, hasonlóképpen a leköszönő miniszterelnök, Jan-Peter Balkenende is.

A hollandok nemrég kételyeiknek adtak hangot néhány jelölt-országnak a csatlakozásra való alkalmasságával és a szigorú felvételi szabályok teljesítésével – főként az élelmiszerek és az állambiztonság kérdésével – kapcsolatban. Hollandiában államügyekben nem szokás közvetlenül kikérni a választók véleményét. A jobbközép koalíció múlt hónapi összeomlását követően az országban január 22-én tartanak általános választásokat.

Az Eurobarometer néhány hete nyilvánosságra hozott, átfogó közvélemény-kutatáson alapuló adatai szerint a hollandok 55 százaléka szükségesnek tartja az Európai Unió bővítését “néhány országgal”. Legszívesebben Máltát (56 százalék) és Magyarországot (50 százalék) látnák a “klubban”. (Érdekesség, hogy amikor a nem kandidáló országok közül is lehetett választani, a legtöbben Norvégiát, Izlandot és Svájcot, a legkevesebben Albániát, Horvátországot és Macedóniát jelölték meg.) Figyelmeztető, hogy a megkérdezettek 80 százaléka szerint a bővítés után nehezebb lesz az európai szintű döntéshozatal, továbbá a hollandok nagy többsége azzal számol, hogy a bővítés érzékelhető többletköltséggel jár majd nemzetük számára.